OMG-urile pe agenda Consiliului pentru Agricultură şi Pescuit
Miniștrii agriculturii din UE vor avea discuții pe tema reexaminării procesului decizional în materie de organisme modificate genetic.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 13 Iulie 2015, 11:09
Miniştrii europeni ai agriculturii, se reunesc, astăzi, la Bruxelles, în Consiliul pentru Agricultură şi Pescuit, principalul subiect de pe ordinea de zi fiind organismele modificate genetic.
Viitorul organismelor modificate genetic este un subiect foarte dezbătut în Europa, în ultimii ani.
Doar câteva state cultivă şi doar anumite plante modificate genetic, printre care şi România.
Majoritatea ţărilor europene se opun din răsputeri acestei practici, considerând că organismele modificate genetic sunt produse agricole degenerate, care, utilizate la scară largă, ar putea elimina, în timp, varietăţile locale şi biodiversitatea.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Miniștrii agriculturii din Uniune vor avea, astăzi, un schimb de opinii cu privire la o comunicare recentă a Comisiei Europene, referitoare la reexaminarea procesului decizional în materie de organisme modificate genetic.
Va fi analizată, în special, o propunere de regulament privind posibilitatea ca statele membre să restricționeze sau să interzică utilizarea produselor alimentare și a furajelor modificate genetic.
Parlamentul Eurodepean a votat, la sfârşitul anului trecut, în favoarea simplificării procedurilor de interzicere sau acceptare a acestor plantede către statele membre, reflectând dorinţa majorităţii de a controla utilizarea acestor produse la nivel naţional.
Pe de altă parte, însă, un stat membru nu poate să se abată de la nivelul de protecție a sănătății umane sau animale și a mediului aplicat în Uniune.
Astfel, Parlamentul a întărit rolul statelor şi l-a limitat pe cel al companiilor biotehnologice în procesul de interzicere, fapt apreciat inclusiv de organizaţiile de protejare a mediului înconjurător.
De asemenea, Consiliul analiza, astăzi, şi evoluția piețelor, inclusiv efectele asupra sectorului agroalimentar european, după ce Rusia a interzis importul de produse din Uniune, în urmă cu un an.
Cel mai mare impact l-a avut măsura restrictivă în Finlanda, Lituania, Letonia şi Estonia, ţări care exportau mai mult de jumătate din producţia lor agroalimentară în Rusia.
Alţi exportatori cheie puternic loviţi de interdicţie au fost Polonia, Germania, Franţa, Olanda, Grecia şi Belgia.
Alt punct pe agenda Consiliului Agricultură şi Pescuit de astăzi, de la Bruxelles, este prezentarea publică a programului de lucru în sectoarele agriculturii și pescuitului a președinției luxemburgheze a Uniunii, preluată la 1 iulie, pentru următoarele şase luni.