O săptămână de sesiune plenară pentru parlamentul European
Reforma sistemului de azil şi libera circulaţie în spaţiul Schengen sunt câteva dintre temele aflate pe agendă.
Articol de Mihaela Mihai, 09 Mai 2016, 10:29
Parlamentul European se reuneşte pentru o săptămână în sesiune plenară la Strabourg.
Reforma sistemului de azil şi libera circulaţie în spaţiul Schengen sunt câteva dintre temele aflate pe agendă.
Sesiunea plenară din această săptămână începe cu un discurs al preşedintelui legislativului comunitar Martin Schulz cu ocazia Zilei Europei, o sărbătoare în onoarea zilei istorice de 9 mai 1950, când ministrul francez de externe Robert Schuman propunea la Paris stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui război.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
La 66 de ani de la acel moment este de aşteptat ca preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, să facă luni un apel la unitate între statele membre ale Uniunii. Vineri, într-un discurs rostit la Vatican, şeful legislativului comunitar a afirmat că Europa trece printr-o perioadă dificilă.
A fost o referire directă la criza refugiaţilor şi la neînţelegerile dintre statele membre asupra modului în care să fie distribuţi migranţii. Reforma sistemului european de azil este dezbătută de altfel în sesiunea plenară din această săptămână de la Strasbourg.
Europarlamentarii vor analiza miercuri propunerea de acum câteva zile a Comisiei Europene de instituire a unor cote obligatorii de împărţire a migranţilor. Proiectul executivului comunitar prevede şi o contribuţie de solidaritate, în fapt o sancţiune de 250.000 de euro pentru fiecare refugiat care nu este primit şi cu care Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia, ţări ale Grupului de la Vişegrad, au anunţat deja că nu sunt de acord.
Tot miercuri, europarlamentarii vor dezbate împreună cu oficiali ai Consiliului şi Comisiei mijloacele prin care se poate asigura libera circulaţie fără paşapoarte în spaţiul Schengen.
Anul trecut, mai multe state central-europene au reimpus controalele la frontieră sau au închis temporar graniţele, ca răspuns la fluxul tot mai mare de migranţi şi azilanţi. Miercuri urmează să fie votată şi o propunere legislativă prin care Agenţia Europeană a Cooperării Poliţieneşti, EUROPOL, ar urma să primească prerogative sporite în combaterea terorismului şi a infracţiunilor cibernetice.
O zi mai târziu, joi, parlamentarii europeni ar urma să ceară statelor membre, printr-o propunere de rezoluţie supusă la vot, să ia noi măsuri pentru a proteja victimele traficului de persoane, cu un accent deosebit pus pe femei şi copii.