O Europă rezistentă într-o lume globalizată
Lipsa de securitate a hranei, energiei şi apei rămâne o preocupare majoră în întreaga lume şi constituie unul dintre factorii declanşatori ai migraţiei.
Articol de Arina Petrovici, 29 Septembrie 2015, 10:51
Ştiinţa joacă un rol-cheie în procesul continuu de construcţie a unei Europe rezistente, stabile, competitive şi prospere.
Dar cum să clădim o Europă rezistentă într-o lume globalizată?
La conferinţa găzduită de Bruxelles, reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai statelor membre şi oameni de ştiinţă vor încerca să găsească răspunsuri.
Rezistenţa determină capacitatea de a face faţă cu succes diferitelor evenimente, de a te adapta şi de a depăşi situaţiile nefavorabile, iar, într-o lume în schimbare, rezistenţa creează stabilitate, care, la rândul său, aduce noi locuri de muncă, creştere economică şi mediu sustenabil.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Pornind de la ideea că ştiinţa generează rezistenţă, participanţii la conferinţa de mâine, de la Bruxelles, vor încerca să identifice viitoarele provocări la care ea va trebui să răspundă pentru a consolida, în continuare, toate nivelurile edificiului european.
De exemplu, este necesar să ne bazăm pe resurse sigure – acum, sistemul nostru energetic se confruntă cu sfidările tranziţiei către o generaţie cu emisii de carbon scăzute, către o reţea inteligentă şi descentralizată de electricitate.
Lipsa de securitate a hranei, energiei şi apei rămâne o preocupare majoră în întreaga lume şi constituie unul dintre factorii declanşatori ai migraţiei.
Dezastrele naturale, precum uraganele, inundaţiile, cutremurele sau fenomenele de tip tsunami, pot fi catastrofale pentru comunităţile vulnerabile şi, în egală măsură, pentru ape, uscat, păduri şi alte resurse esenţiale pentru viaţa de zi cu zi a oamenilor.
Managementul resurselor şi utilizarea lor sustenabilă sunt factori determinanţi pentru rezistenţa la dezastre.
Participanţii la conferinţă vor încerca să identifice variantele eficiente de adaptare a planurilor comunitare existente, în vederea reducerii riscurilor de catastrofă.
În ce priveşte rezistenţa la eventuale crize financiare, s-a dovedit că sunt necesare noi instrumente care să sigure stabilitatea zonei euro.
Iar consolidarea rezistenţei financiare a Europei cere eforturi politice ambiţioase în diferite domenii.
Însă o politică monetară eficientă trebuie însoţită de reforme structurale şi fiscale.
După revenirea din criza economică, Europa se confruntă cu mari probleme sociale, precum criza migranţilor şi rata ridicată a şomajului în rândul tinerilor – provocări care, în cazul unora dintre statele membre, pot afecta stabilitatea politică.
“Încotro ne îndreptăm?” Comisarul european pentru dialog social Valdis Dombrovskis va expune, în alocuţiunea sa, câteva aspecte privind întărirea economiei şi societăţii europene.