Nouă strategie în domeniul Comerţului Internaţional
Toamna vine cu o agenda încărcată pentru Comisia pentru Comerţ Internaţional a Parlamentului European.
Articol de Mihaela Mihai, 28 August 2015, 11:18
Parlamentarii europeni din Comisia pentru Comerţ Internaţional se întorc de luni la muncă.
Ei vor dezbate în următoarele săptămâni propunerile executivului comunitar de modernizare a Strategiei europene în domeniu.
Toamna vine cu o agenda încărcată pentru Comisia pentru Comerţ Internaţional a Parlamentului European.
Executivul comunitar vrea o nouă strategie în domeniu, adaptată la noile realităţi economice, iar ideile vor fi dezbătute în cadrul unei audieri publice pe care parlementarii din Comisia pentru Comerţ o vor organiza în săptămânile următoare.
Audio: Agenda europeană.
De mai bine de un an, portofoliul comerţului este coordonat la Bruxelles de Cecilia Malmstrom, care îşi îşi propune o revizuire a strategiei europene din domeniu, bazata pe responsabilitate şi eficienţă.
Responsabilitate pentru că, afirmă Cecilia Malmstrom, activitatea de comerţ a Uniunii Europene trebuie să fie strâns legată de politica externă a forului comunitar şi să promoveze respectul pentru drepturile omului şi pentru mediul înconjurător.
Vorbind luna trecută la Strasbourg în faţa parlamentarilor din Comisia pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom a afirmat că europenii vor ca produsele pe care le cumpără să aibă preţuri mici, dar au devenit tot mai interesaţi şi de condiţiile în care sunt făcute mărfurile ( dacă, de exemplu, muncitorii primesc salarii decente ).
Toate aceste preocupări, apărute în urma dezvăluirilor legate de exploatarea muncitorilor din industria textilă din Bangladesh, de exemplu, trebuie să se reflecte în viitor în Strategia de Comerţ a Uniunii Europene.
Eficienţă, pentru că, spune comisarul european pentru comerţ, 90 la sută din creşterea economică mondială se va produce în anii următori în afara Uniunii, iar forul comunitar are nevoie să rămână conectat la această creştere.
În prezent, spune Cecilia Malmstrom, unul din şapte locuri de muncă în Uniunea Europeană depinde de exporturi.
O soluţie ar fi încheierea a cât mai multor acorduri comerciale, prin care să fie ridicate barierele din calea exporturilor de produse europene .
Cecilia Malmstrom dă ca exemplu acordul de liber schimb încheiat cu Coreea de Sud şi intrat în vigoare din 2011. Ea spune că valoarea exporturilor către această ţară a crescut cu 35 la sută, cu un progres al vânzărilor pentru industria auto de 90 la sută.
Cecilia Malmstrom face în prezent parte din echipa care negociază în numele Uniunii Europene Parteneriatul Transatlantic de Comerţ şi Investiţii cu Statele Unite, despre care afirmă că va aduce bunăstare consumatorilor europeni, dar şi muncitorilor şi întreprinderilor din spaţiul comunitar.
Pledând recent în favoarea acestui acord cu Statele Unite, contestat de mulţi europeni, comisarul european pentru comerţ a afirmat că este o parte importantă a Strategiei comunitare de relansare a economiei, întrucât oferă ocazia creării de noi locuri de muncă şi de pătrundere a produselor europene pe noi pieţe de desfacere.
În plus, spune ea, dispar foarte multe tarife, iar firmele din statele membre vor avea costuri mai mici de suportat pentru a-şi trimite marfa în Statele Unite.