Nouă politică de utilizare sustenabilă a biomasei şi a biocombustibililor
UE va propune un nou pachet privind energia regenerabilă în 2016-2017, care va include o nouă politică de utilizare sustenabilă a biomasei şi a biocombustibililor.
Articol de Arina Petrovici, 18 August 2015, 11:10
În Europa, legislaţia de mediu alocă mai multe stimulente financiare pentru a doborî un copac decât pentru a planta unul.
Organizaţii de mediu citate de Reuters avertizează că în Uniunea Europeană lupta împotriva schimbărilor climatice este dusă în baza unor date nu tocmai corecte.
În cazul mai multor ţări, arderea materiei lemnoase sau a biomasei a constituit un mijloc rapid şi la îndemână pentru a îndeplini obiectivul fixat de Uniunea Europeană, de a obţine până în 2020 o cincime din totalul energiei din surse regenerabile.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Stimulate de subvenţii, statele membre ale uniunii vor obţine aproape 60% din biomasă - arată cifrele publicate de executivul de la Bruxelles, însă, în condiţiile în care pădurile care absorb dioxid de carbon sunt replantate într-un ritm mult mai lent decât sunt tăiate, utilizarea biomasei nu este complet sustenabilă, iar presupunerea că este neutră în raport cu emisiile de carbon se dovedeşte a fi mai degrabă greşită.
Pădurile joacă rolul principal în lupta împotriva schimbărilor climatice, atâta vreme cât sunt în picioare, astfel încât să poată stoca şi fixa carbonul, spune Scot Quaranda, director al organizaţiei americane Dogwood Alliance.
Acesta nu înţelege motivul pentru care am pune la pământ tocmai pădurile, care, de fapt, ne salvează de schimbările climatice.
Comisia Europeană recunoaşte că există o problemă, însă nu va face publică strategia în care va pune în discuţie situaţia, înainte de conferinţa ONU de la Paris, din decembrie, dedicată schimbărilor climatice la nivel mondial.
Un reprezentant al Uniunii Europene a precizat pentru Reuters că Bruxelles-ul va propune un nou pachet privind energia regenerabilă în 2016-2017, care va include o nouă politică de utilizare sustenabilă a biomasei şi a biocombustibililor.
Chiar şi aşa, negocierile în vederea finalizării legislaţiei comunitare în domeniu ar putea dura doi ani, timp în care numărul emisiilor nereglementate va creşte, avertizează militanţii de mediu.
Aceştia solicită limitarea folosirii de masă lemnoasă şi o înregistrare mai riguroasă, bazată pe cantitatea de carbon eliberată pe durata de viaţă a unui tip de carburant.
Conform unui sistem comunitar specializat, electricitatea generată din biomasă are zero emisii de carbon, deoarece un copac din trei tăiat pentru a deveni combustibil este înlocuit.
În schimb, organizaţiile de mediu spun că în pofida reîmpăduririi crearea rezervoarelor de carbon durează decenii sau chiar secole, iar în unele cazuri arderea masei lemnoase poate fi chiar mai poluantă decât cărbunele, mai ales în medii vulnerabile, precum zonele saturate de apă