Noi reglementări privind siguranţa alimentară în UE
Uniune Europeană are în prezent aproape 70 de legi referitoare la siguranţa alimentară, pachetul de reforme având menirea de a reduce numărul acestora la doar 5 acte legislative.
Articol de Adriana Leu, 04 Iulie 2013, 10:53
Pachetul de măsuri pentru consolidarea aplicării standardelor de sănătate şi de siguranţă pentru întregul lanţ agroalimentar din Europa reprezintă tema sesiuni de informare organizată joi de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Siguranţa alimentară se numără printre preocupările principale ale instituţiilor europene, astfel că o propunere referitoare la reforma industriei agroalimentare a fost înaintată de Comisia Europeană la începutul lunii mai.
Pachetul de măsuri prezintă o abordare nouă şi simplificată, care se bazează pe mai multe aspecte ce ţin de protecţia sănătăţii şi instrumentele eficiente de control care să asigure aplicarea eficace a normelor de funcţionare a lanţului alimentar.
Audio: Siguranţa alimentară se numără printre preocupările principale ale instituţiilor europene.
Propunerea se referă la aspecte ce ţin de sănătatea animalelor şi a plantelor, de materialul de reproducere a plantelor şi modul în care se fac controalele de calitate.
Uniune Europeană are în prezent aproape 70 de legi referitoare la siguranţa alimentară, pachetul de reforme având menirea de a reduce numărul acestora la doar 5 acte legislative.
De asemenea se simplifică formalităţile administrative din procesul pe care trebuie să-l parcurgă fermierii, crescătorii de animale şi operatorii din sectorul alimentar, astfel încât aceştia să îşi poată desfăşura activitatea mult mai uşor.
Comisarul european pentru sănătate şi consumatori, Tonio Borg, a amintit că industria agroalimentară este cel de-al doilea mare sector economic al blocului comunitar, cu peste 48 de milioane de angajaţi şi o producţie în valoare de 750 de miliarde de euro pe an.
Comisarul a subliniat că deşi Europa deţine cele mai ridicate standarde din lume în materie de siguranţă alimentară, recentul scandal al cărnii de cal etichetată ca vită, cu toate că nu a prezentat niciun risc pentru sănătate, a demonstrat că sistemul este perfectibil.
Pachetul de legi asigură norme mai lejere pentru întreprinderile mici şi mijlocii, o dată cu asigurarea unor măsuri mai eficiente pentru finanţarea şi întărirea controlului şi eradicării bolilor de care ar putea suferi animalele şi plantele.
Consumatorii europeni vor beneficia astfel de produse alimentare mai sigure.