Noi reglementări pentru drepturile de autor
Comisia Europeană a prezentat astăzi propuneri de modernizare a drepturilor de autor, care urmăresc creșterea diversității culturale și a conținutului disponibil pe Internet.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Septembrie 2016, 11:22
Comisia Europeană a prezentat astăzi propuneri de modernizare a drepturilor de autor, care urmăresc creșterea diversității culturale și a conținutului disponibil pe Internet.
Noile tehnologii schimbă modul în care muzica, filmele, televiziunea, radio-ul, cărțile și presa sunt produse, distribuite și accesate. Iar consumatorii vor să aibă acces la site-uri şi când se deplasează sau când traversează granițele.
În prezent, furnizorii de servicii media și alți operatori din domeniu întâmpină dificultăți în obținerea autorizațiilor de prestare a serviciilor în mediul online, în alte țări membre.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
În mod similar, unele sectoare importante,precum educația, cercetarea și patrimoniul cultural, se confruntă prea des cu restricții sau cu insecuritate juridică. În sfârșit, creatorii, diverşi titulari de drepturi de autor și editorii de presă se află în situația de a nu putea negocia condițiile și plățile aferente utilizării online a operelor și a spectacolelor lor.
Propunerile anunţate, astăzi, de Comisie, introduc norme juridice mai clare pentru toți cei care acţionează în mediul online şi stabilesc instrumente de sprijinire a inovării în instituțiile de cultură.
Va fi creat, la nivel european,un mecanism juridic, prin care furnizorii de servicii media să obțină mai ușor, de la titularii de drepturi de autor, autorizațiile de care au nevoie pentru a transmite pe Internet programe în alte state membre ale Uniunii Europene.
Este vorba despre transmiterea şi online a programelor pe care un radio sau o televiziune le difuzează, în mod obişnuit, pe post, precum și de serviciile video în reluare.
Pentru că, în prezent, dacă doriţi să urmăriţi live, pe Internet, o televiziune din altă ţară, accesul nu este permis, în cele mai multe cazuri.
Odată cu rezolvarea acestei probleme, consumatorii europeni vor avea mai multe posibilități de alegere.
Pentru a încuraja dezvoltarea ofertei video la cerere, Comisia le solicită statelor membre să înființeze organisme de negociere, care să-i ajute pe titularii de drepturi de autor din audiovizual să ajungă la acorduri de licență şi pentru servicii transfrontaliere.
Iar pentru a îmbunătăți accesul la bogatul patrimoniu cultural al Europei, noua Directivă privind drepturile de autor va ajuta muzeele, arhivele și alte instituții să informatizeze și să permită accesul la operele ieșite din circuitul comercial, cum ar fi cărțile sau filmele protejate prin drepturi de autor, dar care nu mai sunt disponibile publicului larg.