Noi proiecte privind cooperarea teritorială
În acest început de săptămână are loc, la Bruxelles, întâlnirea anuală a autorităţilor care se ocupă de managementul programelor de cooperare teritorială europeană.
20 Mai 2014, 10:56
Întâlnirea anuală cu autorităţile care coordonează programele de cooperare teritorială se va concentra la această ediţie pe obstacolele pe care le întâmpină în acest moment cooperarea transfrontalieră, dar şi pe rezultatele de până acum ale iniţiativelor în domeniu.
Întâlnirea de la Bruxelles este cu atât mai importantă cu cât vor fi analizate şi programele ce vor primi finanţare în următorii ani, în cadrul exerciţiului bugetar multianual 2014-2020.
În exerciţiul anterior, respectiv în perioada 2007-2013, au fost sprijinite în Uniune şi în ţări terţe peste 8.000 de proiecte.
Audio: Noi proiecte privind cooperarea teritorială.
Alocările viitoare nu sunt deloc de neglijat deoarece sunt direcţionate către aproximativ o treime din cetăţenii spaţiului comunitar care trăiesc sau lucrează în regiuni de frontieră.
În următorii şase ani se pun la dispoziţie pentru cooperare transfrontalieră în jur de 10 miliarde de euro. 6,6 miliarde vor merge direct către regiunile transfrontaliere.
În trecut s-a investit în principal în securitate, transport, educaţie, energie, asistenţă medicală şi locuri de muncă.
Acum, Bruxellesul încearcă să se asigure că fondurile sunt cheltuite şi mai eficient pe proiecte concentrate pe rezultate şi priorităţi absolute, se precizează într-un comunicat.
Pe lângă autorităţile de management al programelor privind cooperarea teritorială europeană şi ai asociaţiei de profil, la Bruxelles au fost invitaţi să participe şi beneficiari ai patru proiecte transfrontaliere emblematice.
Este vorba de medici, poliţişti, studenţi şi artizani. Experienţa lor este relevantă pentru felul în care au fost abordate problemele ultimilor ani: exodul de inteligenţă, calificarea forţei de muncă, şomajul, sănătatea şi securitatea.
Cooperarea teritorială este o parte importantă a strategiei Europa 2020.
Există o agendă teritorială a Uniunii, o foaie de parcurs care, generic, îşi propune să creeze o Europă inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii, compusă din regiuni diverse.
Regiunile şi oraşele europene sunt încurajate să colaboreze şi să înveţe unele de la altele prin intermediul programelor, proiectelor şi reţelelor comune.