Noi metode de luptă împotriva criminalităţii transfrontaliere
Conferinţa Colegiului European de Poliţie urmareste sa creasca experienta agentilor care asigura securitatea Uniunii şi a cetăţenilor săi.
Articol de Costin Grigore, 14 Martie 2016, 09:28
Anchetatori în domeniul investigaţiilor financiare din statele membre se reunesc în această dimineaţă într-o conferinţă comună în timpul căreia vor avea ocazia să înveţe sau să aprofundeze noi metode de luptă împotriva criminalităţii transfrontaliere.
Conferinţa Colegiului European de Poliţie urmareste sa creasca experienta agentilor care asigura securitatea Uniunii şi a cetăţenilor săi.
Colegiul European de Poliţie este o agenţie a Uniunii înfiinţată din 2005 alcătuită din membri ai forţelor de poliţie din statele membre care cooperează pentru combaterea criminalităţii şi menţinerea siguranţei europenilor. Ei organizează în fiecare an în jur de o sută de întâlniri pe teme de actualitate pentru forţele de poliţie din Europa. La reuniunea de astăzi, tema centrală va fi investigaţia financiară.
AUDIO: Agenda europeana: Euranet Plus.
Amploarea activităţilor infracţionale a crescut şi modul de operare a evoluat odată cu tehnologia. Aşa că poliţiştii trebuie să ţină şi ei pasul pentru a fi eficienţi în lupta împotriva spălării banilor. Esenţial este şi schimbul de informaţii între forţele de poliţie europene, întrucât infractorii dispar adesea dincolo de frontierele unei ţări cu banii obţinuţi din corupţie sau furt.
În multe state membre sunt în curs de dezvoltare instrumente practice ce vor pemite ca investigaţiile financiare să fie mai eficiente.
Între altele, poliţiştii trebuie să cunoască reglementările europene privind urmărirea prejudiciilor, atunci când bunurile obţinute din infracţiuni sunt transferate în alte ţări.
Este important şi schimbul de informaţii privind metodele infractorilor. De exemplu este cunoscut faptul că bancnotele de valoare mare sunt cele mai utilizate în scopuri ilegale.
Recent, Poliţia spaniolă a prins pe aeroportul din Madrid două persoane cu 200 de mii de euro în bancnote de 50 şi 500 de euro, rulate şi ascunse în pachete de ţigarete cu destinaţia China, ca parte a unui plan de spălare de bani.
Apoi, poliţiştii trebuie să ţină cont de faptul că infractorii operează tot mai mult online. Folosesc inclusiv monedele virtuale în operaţiunile de transfer.
Răspunsul la toate aceste provocări trebuie dat pe mai multe planuri, consideră autorităţile europene. Sistemele de informaţii Schengen şi sistemul privind cazierele judiciare sunt din ce în ce mai folosite.
Lunar se transmit sute de mii de mesaje între serviciile de aplicare a legii din statele membre şi aceste baze de date.
Pentru intensificarea schimbului de informaţii executivul european a acordat 3, 8 miliarde de euro, până în 2020.
Şi tot în cadrul noii Agende europene privind securitatea, Comisia a decis anul trecut să consolideze capacităţile Colegiului European de Poliţie.