Noaptea Cercetătorilor Europeni împlineşte 10 ani
Noaptea Cercetătorilor Europeni sprijină toate evenimentele publice care urmăresc să-i aducă pe cercetători mai aproape de societate.
Articol de Arina Petrovici, 23 Septembrie 2015, 12:04
Miercuri, Comisia Europenă organizează, la Bruxelles, un eveniment special intitulat “Ştiinţa este minunată!” – o retrospectivă a celor mai importante momente înregistrate la Noaptea Cercetătorilor Europeni din 2005 încoace.
Fie că mergi cu familia, cu prietenii, cu şcoala sau singur, vei avea prilejul să devii cercetător pentru o zi, să descoperi diferite discipline ale ştiinţelor şi, mai presus de toate, să te distrezi!
Astfel încearcă să ne atragă organizatorii Nopţii Cercetătorilor Europeni – un eveniment public anual, care se desfăşoară în întreaga Europă, şi care doreşte să aducă cercetătorii şi proiectele de cercetare în atenţia unui public cât mai larg într-o singură seară: în ultima zi de vineri din luna septembrie a fiecărui an.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
În această seară, Comisia Europeană îi invită pe toţi cei interesaţi la Autoworld Museum din Bruxelles, unde îi vor aştepta cu o serie de activităţi educaţionale şi distractive.
De fapt, Noaptea Cercetătorilor Europeni sprijină toate evenimentele publice care urmăresc să-i aducă pe cercetători mai aproape de societate, să explice cum ne influenţează ştiinţa viaţa de zi cu zi şi să-I încurajeze pe tineri să înceapă o carieră ştiinţifică.
Potrivit Comisiei Europene, Noaptea Cercetătorilor Europeni atrage anual peste un milion de oameni, tocmai pentru că evenimentul oferă vizitatorilor un prilej unic de a sta faţă în faţă cu cercetători şi de a lua parte nemijlocit la activităţi ştiinţifice.
De la lansarea sa, în 2005, numărul participanţilor a crescut spectaculos. De pildă, la ediţia din 2013, mai bine de un milion 300.000 de oameni au fost prezenţi la evenimentele care s-au desfăşurat în peste 300 de oraşe şi 33 de ţări.
Vineri seară, noi manifestări se vor derula simultan în 280 de oraşe din Europa şi din alte părţi ale lumii. Dacă ne aflăm în capitala Estoniei, putem merge la Tallinn City Museum, unde vom învăţa cum să ne confecţionăm măşti care să ne protejeze de bolile infecţioase.
În oraşul polonez Poznan, iubitorii de curse vor afla cum este construită o maşină de Formula 1. Iar Biblioteca Publică din Birmingham – Marea Britanie – promite că le va permite vizitatorilor să-şi creeze propria hologramă şi să o ia cu ei acasă.
“Ştiinţa este minunată!”
#europeanresearchersnight kicks off today in @AutoworldBxl. Get in on the action by tweeting us using the hashtag! pic.twitter.com/MDdECSo1zj
— MarieSkłodowskaCurie (@MSCActions) September 23, 2015