Negocierile pentru acordul de liber-schimb UE - SUA, reluate
În centrul discuţiilor privind acordul de liber-schimb dintre UE şi SUA din această săptămână sunt teme precum investiţiile, energia sau serviciile.
20 Noiembrie 2013, 11:54
Uniunea Europeană şi Statele Unite au reluat, în această săptămână, negocierile pentru acordul de liber-schimb.
Această nouă rundă de negocieri se va încheia joi, când reprezentanţii celor două părţi vor prezenta stadiul la care au ajuns.
În centrul discuţiilor din această săptămână sunt teme precum investiţiile, energia sau serviciile.
Această nouă rundă are drept obiectiv principal trasarea unui set de propuneri care apoi, undeva la începutul anului viitor, ar urma să fie supuse aprobării liderilor politici.
Audio: Negocierile pentru acordul de liber-schimb UE - SUA, reluate.
Runda a 2-a de negocieri, care se desfăşoară pe parcursul acestei săptămâni, trebuia iniţial să se desfăşoare la mijlocul lui octombrie.
Acest lucru nu a fost însă posibil, din cauza blocajului administrativ din Statele Unite, cauzat de criza bugetară.
Un alt factor care a încetinit ritmul negocierilor a fost scandalul de spionaj – vizată Agenţia Naţională de Securitate, NSA, care ar fi derulat ample programe de interceptare, inclusiv la nivel înalt, în Europa.
Transatlantic Trade and Investment Partnership , acordul de liber-schimb, este o înţelegere cu o miză uriaşă, însă, totodată, cu multe aspecte delicate care îşi caută încă soluţii şi abordări reciproc agreate.
Se estimează că ar urma să fie cel mai mare acord comercial din istorie – cu beneficii economice anuale de peste 130 de miliarde de dolari pentru ambele părţi.
Produsul Intern Brut al Uniunii Europene urma să crească din start cu 0,5%, iar numărul locurilor de muncă, într-o Europă vlăguită de şomaj record, ar urma să crească la rându-i.
Eliminarea barierelor vamale implică însă o serie de consecinţe pe care fie Uniunea Europeană, fie Statele Unite, nu le doresc.
Aflat la Washington, într-o vizită recentă, comisarul european pentru Justiţie şi totodată vicepreşedinte al Comisiei, Viviane Reding, a dat de înţeles că o eventuală relaxare a normelor privind datele personale creează îngrijorare în Europa.
Există temeri că aceste date ar putea fi utilizate în scopuri comerciale de companiile gigant americane de pe Internet.
Comisia Europeană reprezintă, în negocieri, statele membre.
Un acord asemnătăor, care ar putea deveni model, este cel semnat cu statul canadian, după patru ani de negocieri.
O a treia rundă de discuţii este prevăzută la jumatatea lui decembrie, la Washington.