Negocieri privind crearea unui mecanism unic de rezoluţie
Mecanismul unic de rezoluţie va guverna restructurarea băncilor neviabile din zona euro, precum şi din celelalte state membre ale Uniunii Europene care decid să se asocieze.
Articol de Mihaela Mihai, 18 Februarie 2014, 10:36
Miniştrii de finanţe din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc marţi, la Bruxelles. Vor fi analizate etapele care duc la crearea uniunii bancare.
Miniştrii europeni de finanţe vor examina la reuniunea de marţi stadiul negocierilor purtate cu Parlamentul European privind crearea unui aşa-numit mecanism unic de rezoluţie.
Este vorba despre un instrument menit să asigure protecţie mai bună contribuabililor faţă de costurile generate de crizele bancare.
Textul iniţial asupra căruia miniştrii europeni de finanţe au căzut de acord la o reuniune de la sfârşitul anului trecut şi care face în prezent obiectul negocierilor conţine o serie de obiective cheie cum ar fi evitarea expunerii contribuabililor la costurile generate de crizele bancare sau restructurarea băncilor europene prin contribuţii ale finanţatorilor.
Audio: Negocieri privind crearea unui mecanism unic de rezoluţie.
Mecanismul va guverna restructurarea băncilor neviabile din zona euro, precum şi din celelalte state membre ale Uniunii care decid să se asocieze.
România este interesată să participe la acest mecanism, în care Banca Centrală Europeană îşi asumă responsabilităţile depline de supraveghere.
Mecanismul unic de rezoluţie va permite evitarea unor derapaje ca în cazul Ciprului, când, în primăvara anului trecut, micii deponenţi au fost la un pas de a-şi pierde economiile.
Dacă negocierile decurg bine, mecanismul ar urma să intre în vigoare din 2016, cu doi ani mai devreme decât propunerea iniţială, şi va fi alături de mecanismul european de stabilitate, un pas important către mult dorita uniune bancară.
Miniştrii de finanţe vor face în timpul reuniunii de astăzi şi o analiză a situaţiei economice actuale şi se vor pronunţa asupra concluziilor cuprinse în raportul Comisiei Europene privind mecanismul de alertă, care are ca scop corectarea dezechilibrelor macroeconomice din Uniunea Europeană.
Comisia Europeană va fi reprezentată la reuniune de vicepreşedintele Olli Rehn, care deţine şi funcţia de comisar pentru afaceri economice şi monetare, dar şi de Michel Barnier, comisar pentru piaţă internă.
Reuniunea va fi precedată de întâlnirea miniştrilor de finanţe din zona euro, care are loc, în mod tradiţional, cu o zi înainte.