Negocieri decisive între Grecia și partenerii europeni
Miniștrii de finanțe din zona euro se întâlnesc luni pentru a lua o decizie în ceea ce privește programul de asistență pentru Grecia.
Articol de Victor Gheorghe, 16 Februarie 2015, 12:09
Europenii vor să convingă Atena să ceară prelungirea programului actual, înainte de a examina soluții pentru reducerea datoriei care reprezintă peste 175% din PIB-ul grec.
Decizia trebuie luată luni, la reuniunea zonei euro, deoarece mai multe parlamente trebuie apoi să-și dea aprobarea.
Negocierile se anunță dificile, având în vedere timpul scurt rămas până la 28 februarie când expiră actualului program de asistență în valoare de 240 de miliarde de euro. Este vorba despre împrumutul acordat Greciei de așa-numita Troică în schimbul unei austerități drastice și unei lungi liste de reforme structurale.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Acest program este contestat de noul guvern grec care îl face responsabil de explozia șomajului și sărăcirea populației, în ciuda unei anumite stabilizări a finanțelor țării.
Potrivit ultimelor informații, reuniunea de luni a Eurogrupului a fost precedată de o evaluare tehnică a situației care s-a derulat pe tot parcursul weekendului.
Surse citate de Reuters indică faptul că ministrul grec de finanțe nu ar renunța la unele dintre solicitările sale.
Adică acordarea unei perioade de tranziție în care Grecia și partenerii săi să poată discuta mai multe variante de a face ”viabilă” datoria acestei țări, perioadă care ar trebui să dureze până la o nouă înțelegere, în data de 1 septembrie.
Alte solicitări ale Atenei ar fi renunțarea la tranșa de 7,2 miliarde euro din acordul pe anul 2014 și scutirea de aproximativ 30 la sută din condițiile actualului împrumut.
În schimb, guvernul elen s-ar angaja să implementeze zece reforme care ar urma să fie agreate cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, cea care anterior a furnizat asistență pentru reformele țării.
De fapt, și în plan politic premierul grec Alexis Tsipras anunță ”moartea” Troicii Uniunea Europeană -Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional, atât de nepopulară în Grecia, fapt pe care s-a bazat și succesul în alegeri al formațiunii sale.
De cealaltă parte, europenii nu par a fi dispuși la multe concesii. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat într-un interviu pentru Deutsche Welle că "Atena nu se poate aștepta ca toate cele 28 de țări ale Uniunii sau membrii zonei euro să se miște în directia dorită de Grecia și că trebuie ca ambele părți să se miște, nu neapărat simetric".
Acesta a mai spus că, în calitate de președinte al Eurogroup a făcut tot posibilul ca Grecia să nu părăsească zona euro și că nu este necesar să fie luat în calcul cel mai rău scenariu.