Necesitatea unei autorităţi europene în domeniul alimentar
Comisia pentru agricultură a Parlamentului European discută, luni, despre criza şi fraudele din lanţul alimentar.
Articol de Mihaela Mihai, 25 Noiembrie 2013, 11:12
Comisia pentru agricultură a Parlamentului European discută, luni, despre criza şi fraudele din lanţul alimentar, după recentele scandaluri din acest an, care au afectat încrederea consumatorilor.
Dezbaterile de luni pleacă de la ideea că situaţiile de escrocherie în lanţul alimentar au zdruncinat încrederea consumatorilor în siguranţa alimentelor din Uniunea Europeană.
Acest lucru aduce prejudicii întregului lanţ alimentar, de la producător până la consumator, aşa cum s-a întâmplat la începutul anului, când a izbucnit scandalul provocat de carnea de cal etichetată greşit drept vită.
Pe masa discuţiilor se află un document întocmit de raportorul Ulrike Rodust, din Germania, care consideră că este necesară o definiţie clară, fundamentată juridic, a escrocheriei în domeniul alimentar, care să permită combaterea activă şi cu succes a acestui fenomen.
Audio: Definiţia escrocheriei în domeniul alimentar trebuie fundamentată juridic.
Documentul solicită statelor membre să verifice dispoziţiile de drept penal referitoare la cazurile de escrocherie în domeniul alimentar, pentru a vedea dacă nivelul sancţiunilor este proporţional cu câştigurile obţinute şi dacă este cazul să fie înăsprite sancţiunile.
Ca soluţie, este propusă înfiinţarea unei autorităţi europene în domeniul alimentar - Eurofood -, cu prerogative asemănătoare cu cele ale organizaţiei de cooperare poliţienească Europol, care să poată investiga în profunzime cazurile de escrocherie şi scandalurile internaţionale din sectorul alimentar.
O altă propunere vizează laboratoarele de cercetare şi personalul de laborator al întreprinderilor, care să aibă obligaţia de a raporta, fără întârziere, autorităţilor de supraveghere competente toate rezultatele cercetărilor legate de alimente şi nutreţuri.
Comisia pentru agricultură discută, luni, şi memorandumul de înţelegere revizuit cu Statele Unite, referitor la importul de carne de vită provenită de la animale netratate cu anumiţi hormoni de stimlare a creşterii şi la taxele majorate aplicate de Statele Unite anumitor produse din Uniunea Europeană.
Comisia pentru agricultură se reuneşte după ce săptămâna trecută plenul Parlamentului European a votat noua politică agricolă comună.
Strategia pentru perioada 2014-2020 pune accent pe subvenţiile directe şi pe culturile ecologice.
Noua politică îşi propune să facă agricultura europeană mai echitabilă, mai verde, mai eficientă şi cu conturi mai transparente.
Reforma se poate numi "Reforma Cioloş", întrucât la baza sa au stat propunerile comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş.