Mini-sesiune plenară a Parlamentului European
Parlamentul European este gazda președinților Israelului și Autorității Palestiniene.
Articol de Victor Gheorghe, 22 Iunie 2016, 10:50
La Bruxelles, începe azi o mini-sesiune plenară a Parlamentului European.
Parlamentul European este gazda președinților Israelului și Autorității Palestiniene.
Ambii vor ține câte un discurs în plen: Reuven Rivlin azi și Mahmud Abbas mâine.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Acestea sunt așteptate cu mult interes, mai ales că au loc într-o perioadă în care tensiunea dintre israelieni și palestinieni este la cote ridicate.
Cei doi președinți se vor întâlni cu președintele Parlamentului European Martin Schulz și vor face declarații comune de presă.
Sunt însă și alte subiecte de interes în această sesiune.
Unul dintre ele se referă la drepturile de proprietate pe care le au cuplurile internaționale, mai ales în cazul unei dispute între soți.
Dezabaterile vor avea loc astăzi și se vor concentra pe stabilirea unor reguli de aplicabilitate a legilor europene în aceste cazuri.
Tot în această sesiune, plenul va vota pentru a numi 65 de deputați din toate grupurile politice ca membri ai Comisiei de anchetă "Panama Papers".
Această comisie va investiga presupusele contravenții și cazuri de spălare a banilor și evaziune fiscală din Uniunea Europeană.
În plan extern, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, va susține o declarație referitoare la situația creată în estul Republicii Democratice Congo.
Aceasta este o regiune cunoscută pentru instabilitate. Începând cu 2014, între 500 și 1.000 de civili, inclusiv femei și copii, au fost uciși în atacuri de o cruzime inimaginabilă.
Asasinatele nu sunt revendicate oficial, dar congolezii dau vina pe o organizație islamistă ugandeză.
Mâine dimineață va avea loc o dezabatere comună a Comisiei și Parlamentului European privind situația reformei energetice, cu referire la energia regenerabilă și eficiența acesteia.
Un nou regulament agricol ar putea intra în vigoare până la jumătatea anului viitor și este supus dezbaterii în Parlamentul European. Ar putea însă săi-i supună acest regulament la presiuni inutile pe cei ce fac agricultură ecologică?
Întrebarea pare pertinentă în condițiile actuale, în care produsele ecologice nu mai sunt unele de nișă, generând anual 20 de miliarde de euro.
Potrivit planurilor, agricultura ecologică și cea neecologică nu sunt permise pe același teren, iar toate produse etichetate ca fiind ecologice vor fi testate mai strict pentru asigurarea unei mai bune calități a acestora.