Migraţia şi mobilitatea, "factor de dezvoltare socială"
Mobilitatea în creştere crează noi oportunităţi, contribuind atât la reducerea sărăciei cât şi la inovare. În 2010, numărul migranţilor internaţionali a fost de 214 milioane.
Articol de Adriana Leu, 24 Mai 2013, 14:51
Comisia Europeană îşi va prezenta poziţia pe tema modului în care migraţia şi mobilitatea pot contribui la o dezvoltarea socială şi economică a lumii.
Documentul va constitui punctul de plecare pentru poziţia Uniunii în dialogul privind migraţia, care va fi organizat de Adunarea generală a ONU în luna octombrie.
Migraţia şi mobilitatea au cunoscut o amploare deosebită în ultimii ani.
În 2010, numărul oficial al migranţilor internaţionali a fost de 214 milioane.
Peste jumătate dintre aceştia provin din ţări cu venituri mici şi medii, în timp ce multe state în curs de dezvoltare sunt în acelaşi timp ţări de origine şi de destinaţie pentru migranţi.
Audio: Migraţia şi mobilitatea pot contribui la o dezvoltarea socială şi economică a lumii.
Mobilitatea în creştere crează noi oportunităţi, contribuind atât la reducerea sărăciei cât şi la inovare.
Pe de altă parte, fenomenul aduce în atenţie mai mult ca oricând necesitatea unei guvernanţe eficace pentru rezolvarea unor probleme precum emigrarea persoanelor educate, exploatarea migranţilor şi efectele migraţiei asupra urbanizării.
Migraţia este o problemă prioritară a Uniunii Europene, care a elaborat o politică echilibrată în domeniu.
Uniunea este şi principalul donator de asistenţă pentru dezvoltare din lume, misiune pe care şi-o asumă în continuare. Între anii 2004 şi 2012,
Comisia Europeană a alocat aproape 1 miliard de euro pentru mai mult de 400 de proiecte care au legătură cu fenomenul migraţiei.
Dialogul la nivel înalt pe tema migraţiei internaţionale şi dezvoltării, organizat de ONU, va avea loc pe 3 şi 4 octombrie, iar Uniunea Europeană va fi reprezentată de comisarul Cecilia Malmström.
Comisarul pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a subliniat recent că migraţia ar trebui recunoscută drept factor determinant al dezvoltării economice, sociale şi de mediu favorabile incluziunii, astfel că ar trebui să devină prioritară în agenda de dezvoltare post-2015.
La dezbateri se va încerca găsirea unor măsuri concrete pentru consolidarea coerenţei şi cooperării, pentru creşterea beneficiilor migraţiei internaţionale atât la nivelul persoanelor cât şi pentru ţările implicate în proces.
Dialogul din octombrie are loc în contextul pregătirilor pentru agenda de dezvoltare post-2015 a Naţiunilor Unite.