Memorandum privind noua bancnotă de 20 de euro
Banca Centrală Europeană pregăteşte terenul pentru noua bancnotă de 20 de euro care este printre cele mai vizate de falsificatori.
Articol de Victor Gheorghe, 28 Iulie 2015, 10:33
Banca Centrală Europeană a semnat un memorandum cu asociațiile sectoriale europene, cu fabricanții de echipamente în domeniu și cu alți parteneri.
Acesta consolidează Programul de parteneriat al BCE, care a contribuit la introducerea fără sincope a noii bancnote de 10 euro în anul 2014.
Semnatarii s-au angajat să se asigure că aparatele de procesare a bancnotelor, distribuitoarele automate și aparatele de emitere a biletelor, precum și dispozitivele de stabilire a autenticității vor accepta noua bancnotă de 20 de euro începând cu 25 noiembrie 2015, dată la care noile bilete de bancă vor fi puse în circulație.
Audio: Agenda europeană. Euranet Plus.
Fabricanții de echipamente se angajează, de asemenea, să furnizeze cât mai devreme posibil clienților actualizările necesare ale componentelor software și hardware pentru a le oferi acestora timp suficient să își optimizeze aparatele și dispozitivele.
Pentru a ajuta participanții la Programul de parteneriat să se pregătească în vederea introducerii noii bancnote de 20 de euro, BCE și băncile centrale naționale au furnizat materiale informative, iar noile bancnote au fost puse la dispoziție pentru testare începând cu luna februarie a acestui an.
Există în prezent 450 de parteneri în întreaga Europă.
Foto: Specimen noua bancnotă de 20 de euro. Sursa: www.noile-bancnote-euro.eu.
Potrivit Băncii Centrale Europene, bancnotele de 20 și 50 de euro au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri în primel şase luni ale lui 2015.
Comparativ cu cifrele raportate pentru semestrul II 2014, proporția de bancnote de 20 de euro contrafăcute a scăzut ușor, în timp ce cea de bancnote de 50 de euro a crescut.
Cumulate, ponderile acestora au reprezentat 86% din numărul total al bancnotelor contrafăcute. Marea majoritate a falsurilor au fost identificate în țări din zona euro.
Eurosistemul utilizează diferite canale de comunicare pentru a ajuta populația să facă distincția între bancnotele autentice și cele contrafăcute și pentru a sprijini agenții profesioniști care operează cu numerar să asigure că aparatele de sortare și de procesare pot identifica în mod exact bancnotele contrafăcute și le pot retrage din circulație.