Mecanism de ajutor umanitar pentru a face faţă fluxului de migranţi
La nivelul Uniunii Europene, a fost creat un mecanism de ajutor umanitar, pentru a face faţă fluxului de migranţi.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 Martie 2016, 08:49
La nivelul Uniunii Europene, a fost creat un mecanism de ajutor umanitar, pentru a face faţă fluxului de migranţi.
În acest moment, Grecia este ţara europeană care se confruntă cu cea mai dificilă situaţie de gestionare a migranţilor, existând pericolul unei crize umanitare.
După ce Macedonia şi-a închis graniţa cu Grecia, aproximativ 40 de mii de refugiaţi sunt blocaţi pe teritoriul elen, neîntrezărind nicio posibilitate de a pleca mai departe spre vestul Europei.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Majoritatea imigranţilor blocaţi la frontiera cu Macedonia sunt sirieni, irakieni şi afgani; ei trăiesc în condiţii deplorabile, iar teama izbuncirii unor epidemii nu mai pare numănui exagerată.
Guvernul de la Atena a transmis Uniunii Europene o solicitare de asistenţă financiară, pentru eventualitatea în care ar fi obligat să întreţină până la o sută de mii de oameni, dacă celelalte ţări de pe aşa-numita „rută balcanică” vor continua să-şi ţănă graniţele închise. Grecia a cerut 480 de milioane de euro pentru găzduirea imigranţilor.
Dispozitivul aprobat de Consiliu îi va permite Uniunii Europene să ajute atât Grecia cât şi alte state membre să facă faţă nevoilor umanitare pentru grupuri mari de oameni care ar ajunge pe teritoriul lor, şi anume: hrană, apă, spaţiu de locuit, medicamente şi alte produse de primă necesitate.
Ministrul olandez de externe, Bert Koenders, a cărui ţară asigură preşedinţia semstrială a Uniunii Europene, a anunţat că, din acaeastă poziţie, va continua să lucreze la punerea în aplicare a acestui mecanism, astfel încât el să primească acordul final la Consiliul de Afaceri generale din 15 martie. După acest vot, ajutorul va putea fi atribuit efectiv, după ce şi Parlamentul European va aproba o rectificare bugetară, la propunerea Comisiei.
Potrivit executivului comunitar, 700 de milioane de euro vor fi necesare, până în 2018, pentru ajutorarea refugiaţilor, dintre care 300 de mii anul acesta. Dispozitivul de ajutor umanitar pus la punct de Consiliu nu va fi destinat exclusiv crizei migranţilor, ci va putea fi accesat şi în caz de catastrofă naturală cu consecinţe umanitare grave, precum accidente nucleare, atacuri teroriste şi epidemii – menţionează un comunicat al preşedinţiei olandeze a Uniunii Europene.