Măsurile de reducere a risipei de alimente din UE "trebuie îmbunătățite"
UE trebuie să-şi îmbunătăţească măsurile de reducere a risipei de alimente – este recomandarea Curţii de Conturi Europene, care şi-a publicat raportul special pe această temă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Ianuarie 2017, 09:52
Uniunea Europeană trebuie să-şi îmbunătăţească măsurile de reducere a risipei de alimente – este recomandarea Curţii de Conturi Europene, care şi-a publicat raportul special pe această temă.
Risipa de alimente este o problemă mondială, prezentă mai ales în ţările dezvoltate. În timp ce jumătate de planetă moare de foame, cealaltă jumătate aruncă o treime din alimentele pe care le produce sau le importă.
AUDIO: Agenda europeană. Euranet Plus.
90 de milioane de tone de hrană sunt irosite anual în ţările Uniunii, ceea ce reprezintă 40% din totalul alimentelor de pe piaţa europeană. Aceste pierderi se acumulează pe întreg lanţul de aprovizionare, de la producţie, până la vânzare şi consumatorul final.
În cadrul auditului său, Curtea de Conturi a analizat rolul pe care îl joacă Uniunea Europeană în combaterea risipei de alimente, acțiunile întreprinse, precum și modul în care diferitele măsuri luate contribuie la diminuarea acestei probleme. În concluziile sale, Curtea arată că planul aplicat până acum nu a dat prea multe rezultate și că strategia Uniunii în domeniul risipei de hrană trebuie consolidată și mai bine coordonată.
Astfel, trebuie depuse mai multe eforturi, la nivel european, pentru a combate acest fenomen. Chiar dacă există mai multe politici europene în domeniu, potențialul lor nu este pe de-a-ntregul valorificat. Măsurile luate până în prezent rămân fragmentate și intermitente, iar coordonarea la nivelul Comisiei Europene lipsește – scrie Curtea Europeană de conturi, în raportul său.
Au fost identificate o serie de oportunități ratate, dar și posibilități de îmbunătățire, care nu necesită noi inițiative legislative și nici fonduri suplimentare. Curtea de Conturi i-a atras, astfel, atenţia Comisiei că își concentrează eforturile pe crearea unei platforme pe internet, prin care să sensibilizeze cetăţenii în legătură cu această problemă. Ori, acum este nevoie mai degrabă de o mai bună aliniere a politicilor existente și de identificarea clară a reducerii risipei de alimente, ca obiectiv de politică europeană. Raportul conţine şi câteva recomandări adresate Comisiei:
să dea o definiţie clară a risipei de alimente şi să facă un plan de acţiune pentru anii următori de combatere a fenomenului;
accentul să fie pus pe prevenire, pentru că este mai greu de acţionat când risipa deja s-a produs;
să identifice și să elimine obstacolele de natură juridică, ce stau în calea donațiilor alimentare şi să încurajeze donarea.