Măsuri privind reducerea comerţului ilicit cu tutun
Eradicarea sustragerii de la plata accizelor şi a taxelor vamale pentru ţigări este unul dintre principalele obiective ale Oficiului European pentru Luptă anti-Fraudă.
Articol de Adriana Leu, 05 Iunie 2013, 13:39
Comisia Europeană va adopta, miercuri, un pachet complet de măsuri pentru intensificarea luptei împotriva comerţului ilicit cu tutun.
Contrabanda cu ţigări privează anual statele membre de peste 10 miliarde de euro, bani care reprezintă venituri din taxe şi impozite neîncasate.
Activitatea, care finanţează organizaţiile criminale, nu afectează doar bugetele naţionale, ci şi activităţile comerciale legitime.
În condiţiile în care comerţul ilicit cu tutun este practicat de reţelele infracţionale cu depăşirea graniţelor statale, contrabanda devine o problemă internaţională, astfel că instituţiile Uniunii Europene văd necesară o abordare coordonată la nivelul întregului bloc comunitar.
Audio: Proiectul ar putea intra în vigoare începând din 2015-2016.
Comisia Europeană şi statele membre au luat deja o serie de măsuri care să ducă la reducerea comerţului ilicit cu tutun.
În 2011, Comisia a prezentat un plan de acţiune pentru combaterea contrabandei de-a lungul graniţei estice a Uniunii Europene, pentru rezolvarea problemei puse de produsele accizabile care provin în special din ţările vecine acestei zone.
Cu toate eforturile de până acum, comerţul ilicit cu produse din tutun este în creştere, pe teritoriul Uniunii Europene întâlnindu-se tot mai multe mărci de ţigări provenite din state din afara spaţiului comunitar.
Eradicarea sustragerii de la plata accizelor şi a taxelor vamale pentru ţigări este unul dintre principalele obiective ale Oficiului European pentru Luptă anti-Fraudă.
Raportele instituţiei arată că în aprilie 2011, într-o singură operaţiune efectuată în colaborare cu autorităţile germane, lituaniene şi poloneze, au fost confiscate aproximativ 70 de milioane de ţigări - căntitate care ar fi putut provoca pierderi de 6 milioane de euro.
Instituţiile comunitare nu luptă doar cu contrabanda de produse din tutun, ci încearcă, în paralel, să şi conştientizeze populaţia asupra riscurilor pe care le prezintă fumatul pentru sănătate.
La sfârşitul anului trecut Comisia Europeană a adoptat o propunere de revizuire a Directivei privind produsele din tutun.
Printre măsurile propuse se numără interzicerea ţigaretelor de tip slim şi a celor cu arome, precum şi creşterea avertismentelor de sănătate şi a pictogramelor până la 75% din suprafaţa pachetului.
Propunerea este discutată în Parlamentul European şi în Consiliul de miniştri ai Uniunii Europene, adoptarea fiind preconizată pentru anul viitor.
Proiectul ar putea intra în vigoare începând din 2015-2016.