Măsuri pentru sprijinirea producătorilor de lapte din UE
Comisia Europeană a anunţat o serie de măsuri de sprijin pentru producătorii de lactate.
Articol de Victor Gheorghe, 29 August 2014, 11:18
Măsurile anunţate se referă la un ajutor de depozitare temporară în regim privat pentru producătorii de unt, lapte praf degresat şi anumite brânzeturi destinate exportului.
Scopul este de a atenua impactul restricţiilor ruseşti asupra importurilor de produse lactate din Uniunea Europeană şi pentru a limita efectele negative pe care aceste restricţii le au asupra pieţei interne.
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a explicat că embargoul impus de Rusia începe să lovească piaţa europeană a lactatelor.
Audio: Măsuri pentru sprijinirea producătorilor de lapte din UE.
Într-un comunicat, Dacian Cioloş a afirmat că în mai multe state membre veniturile din export se pierd şi că trebuie găsite noi pieţe de desfacere.
În acest context, comisarul a precizat că în următoarele zile va fi prezent în statele membre şi în Parlamentul European, pentru o analiză completă a impactului pe termen scurt şi mediu a interdicţiilor ruseşti pe toate sectoarele agroalimentare majore din Uniunea Europeană.
De asemenea, Dacian Cioloş le-a promis producătorilor europeni că va utiliza mijloacele de care dispune prin politica agricolă comună, în cazul în care apar riscuri semnificative de destabilizare a pieţei.
Comisia doreşte să extindă măsurile de susţinere a sectorului de brânzeturi care anul trecut a avut exporturi în valoare de 1 miliard de euro în Rusia.
Actele normative pentru prelungirea perioadei de intervenţie vor fi prezentate în viitorul apropiat, în conformitate cu normele de urgenţă stabilite în reforma politicii agricole comune de anul trecut.
Potrivit regulilor existente, Comisia ajută la finanţarea costurilor de depozitare temporară timp de cel puţin 90 de zile şi nu mai mult de 210 zile.
Comisia finanţează o parte din costurile de depozitare temporară, care cuprinde o rată fixă plus o sumă zilnică stabilită pe tonă.
Produsele respective rămân în proprietatea operatorilor, care sunt apoi responsabili de vânzare.