Măsuri pentru reducerea birocraţiei în UE
Comisia Europeană va prezenta un raport referitor la progresele făcute în acţiunile de reducere a birocraţiei.
Articol de Victor Gheorghe, 18 Iunie 2014, 11:31
Este cunoscut faptul că 74% dintre europeni cred că Uniunea Europeană generează prea multă birocraţie.
Părerea este împărtăşită de simplii cetăţeni dar mai ales de antreprenori, care cer simplificarea legislaţiei europene.
Ca răspuns la aceste preocupări, Comisia va prezenta un raport referitor la progresele înregistrate în implementarea Programului privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT).
Publicat pentru prima dată, tabloul de bord va detalia progresele înregistrate în implementarea fiecărei iniţiative REFIT în parte.
Audio: Măsuri pentru reducerea birocraţiei în UE.
Lansat în decembrie 2012, acest program îşi propune să asigure un cadru de reglementare simplu, clar, stabil și predictibil pentru mediul de afaceri, lucrători și cetățeni.
În cadrul REFIT, Comisia a trecut în revistă întreaga legislaţie pentru a identifica sarcinile administrative în exces, inconsecvenţele și măsurile ineficiente, precum și măsurile corective necesare.
Scopul este acela de a garanta atingerea obiectivelor strategice şi valorificarea beneficiilor aduse de legislația UE, la cele mai mici costuri şi cu un minim de sarcini administrative, respectând pe deplin prevederile Tratatelor.
În comunicarea privind REFIT din luna octombrie 2013, Comisia a definit un program ambiţios cu peste 100 de acţiuni individuale.
Este vorba despre 46 de iniţiative legislative menite să simplifice și să reducă sarcina de reglementare, 7 iniţiative de abrogare a reglementărilor existente și 9 iniţiative de retragere a propunerilor de reglementări noi.
În plus, Comisia s-a angajat să efectueze 47 de evaluări şi verificări pentru a pregăti viitoarele iniţiative de simplificare. Au fost prezentate şi câteva măsuri administrative de acest fel.
Una dintrre acestea este trecerea la un sistem complet electronic de facturare a TVA, care economişte mult timp și bani pentru mai mult de 22 de milioane de întreprinderi.
Potenţialul maxim de reducere pe termen mediu a noilor norme este estimat la 18 miliarde de euro pe an, în cazul în care toate facturile vor fi emise electronic.
O altă măsură luată deja este simplificarea de raportare financiară.
Noile măsuri convenite în iunie 2013 vor simplifica și mai mult normele de contabilitate pentru companii mici cu economii estimate la aproximativ 1,5 miliarde de euro.