Măsuri pentru combaterea șomajului pe termen lung
Comisarul Marianne Thyssen a arătat că şomajul pe termen lung expune un număr crescând de cetăţeni europeni sărăciei şi excluziunii sociale.
Articol de Laurenţiu Văduva, 21 Septembrie 2015, 10:40
Comisia Europeană a lansat o propunere care vizează sprijinirea celor aflaţi în şomaj să se readapteze şi să revină pe piaţa muncii.
Planul se adresează tuturor cetăţenilor europeni aflaţi în şomaj de cel puţin un an şi are în vedere analize sociale complexe pentru fiecare caz în parte.
Comisia Europeană a constatat că, în pofida semnelor de reluare a creşterii economice la nivelul Uniunii Europene, rata şomajului este în continuă creştere.
Potrivit statisticilor, în anul 2014, numărul şomerilor s-a dublat faţă de anul 2007.
Audio: Agenda europeana.
Comisarul European pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, Marianne Thyssen, a atras atenţia că avem astăzi la nivelul Uniunii peste 12 milioane de oameni aflaţi în şomaj de peste un an. Iar jumătate dintre aceştia nu au mai lucrat de mai mult de doi ani.
Mai mult, s-a constatat că, cu cât un om se află mai mult tip în şomaj, cu atât mai greu îi este să se reintegreze pe piaţa muncii.
Comisarul Marianne Thyssen a arătat că şomajul pe termen lung expune un număr crescând de cetăţeni europeni sărăciei şi excluziunii sociale.
Este nevoie de actiune acum, spune ea, pentru că nu putem să acceptăm o reluare a creşterii economice care lasă atât de mulţi oameni în urmă.
Ce propune Comisia ? A fost înaintat un plan în 3 paşi: comisarul Marianne Thyssen:
"Propunerea noastră are în vedere 3 paşi pentru a facilita găsirea unui loc de muncă pentru oamenii aflaţi de mult timp în şomaj.
Pasul 1: înregistrarea la un oficiu de ocupare a forţei de muncă
Pasul 2: o evaluare individuală a fiecărui aplicant în parte
Pasul 3: Obţinerea unui acord de integrare pe piaţa muncii până la împlinirea a maximum 18 luni de şomaj".
Aşadar, dacă sunteţi în căutarea unui loc de muncă, vă vine în ajutor Comisia Europeană.
Pentru început trebuie să vă înregistraţi în evidenţele Agenţiilor pentru Ocuparea Forţei de Muncă - există şi la nivel naţional, dar şi la nivel judeţean.
Apoi va avea loc o analiză personalizată şi complexă pentru identificarea nevoilor şi potenţialului fiecărui aplicant în parte. Pe baza acesteia, se va întocmi un plan de revenire pe piaţa muncii.
Planul Comisiei are în vedere diverse tipuri de asistenţă precum transportul, îngrijirea copiilor sau reabilitarea socială şi cere implicarea activă a angajatorilor prin parteneriate cu autorităţile publice.
De asemenea, statele membre pot recurge şi la Fondul Social European.
Propunerea Comisiei va fi înaintată Consiliului European pentru discuţii şi adoptare.
Implementarea măsurilor propuse va începe de îndată ce statele membre vor ajunge la un acord, iar Radio România vă va informa cu promptitudine .