Măsuri împotriva "drogurilor legale" luate de Comisia Europeană
Comisarul european Viviane Reding spune că răspândirea rapidă a noilor substanţe piho-active este una dintre provocările cele mai mari ale politicii în materie de droguri.
Articol de Mihaela Mihai, 17 Septembrie 2013, 10:53
Comisia Europeană prezintă marţi noi propuneri de consolidare a capacităţii Uniunii de a combate comercializarea aşa-numitelor "droguri legale".
Este vorba despre noile substanţe psiho-active utilizate ca înlocuitori ai drogurilor ilegale, cum ar fi cocaina şi ecstasy.
Un sondaj Eurobarometru din 2011 arată că noile substanţe sunt tot mai populare.
5% dintre tinerii europeni declară că au consumat asemenea droguri.
Cele mai mari procente se înregistrează în Irlanda - 16%, urmată de Polonia - 9%, Letonia - tot 9%, Marea Britanie - 8% şi Luxemburg - 7%.
Audio: În ultimii ani, câte o nouă substanţă psihoactivă a fost detectată în medie săptămânal în Uniune.
Propunerile au la bază avertismentele persistente primite de la observatorul european pentru droguri şi toxicomanie, dar şi de la Europol, care au constatat că în ultimii ani câte o nouă substanţă psiho-activă a fost detectată în medie săptămânal în Uniunea Europeană.
Astfel, potrivit unui raport dat publicităţii la începutul anului de cele două organisme, în forul comunitar au fost depistate anul trecut 73 de substanţe psiho-active noi, faţă de 49 în 2011 şi 41 în 2010.
În 2006, numărul drogurilor noi de acest tip era mai mic de 10.
De cele mai multe ori, aceste substanţe sunt aduse pe continent sub formă de pulberi, în special din India şi China. În Europa, ele sunt transformate în produse finale destinate consumatorilor, o parte a lor fiind vândute înşelător ca fiind ecstasy, amfetamină sau cocaină.
Noile droguri din categoria substanţelor psiho-active se bucură de numeroase spaţii de comercializare pe internet.
Potrivit monitorizărilor la nivel european, numai în 2012 au fost identificate pe internet aproape 700 de magazine cu aşa-numitele droguri legale.
Propunerile de marţi vor face ca procedura de interzicere şi retragere de pe piaţa drogurilor periculoase să fie mai rapidă, mai simplă şi mai bine corelată cu riscurile implicate.
Propunerile vor fi prezentate într-o conferinţă de presă de vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, care deţine şi funcţia de comisar pentru justiţie.
În opinia ei, răspândirea rapidă a noilor substanţe piho-active este una dintre provocările cele mai mari ale politicii în materie de droguri.
Ea crede că într-o piaţă internă fără frontiere este nevoie de norme comune la nivelul Uniunii pentru a face faţă acestei probleme.