Măsuri de susținere a fermierilor, afectați de embargoul Rusiei
Potrivit unei statistici a Comisiei Europene, cele mai afectate state membre de embargoul impus de Rusia sunt: Lituania, Germania, Polonia și Olanda.
Articol de Mihaela Mihai, 05 Septembrie 2014, 13:46
Miniștrii europeni ai agriculturii discută vineri la Bruxelles noi măsuri de susținere a fermierilor, afectați de embargoul impus de Rusia produselor agro-alimentare din Uniunea Europeană.
La reuniune participă și comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, care dorește să facă împreună cu responsabilii din statele membre o analiză detaliată a impactului pe care îl au restricțiile rusești pe piața europeană pe termen scurt și mediu.
În urmă cu două zile, Dacian Cioloș a prezentat principalele sectoare afectate de embargoul impus de Moscova la 1 august: “Este vorba în primul rând domeniul fructelor și legumelor, care exportă 29 la sută dintre produse spre Rusia, de sectorul brânzeturilor, cu 33 la sută exporturi către această țară, și de cel al untului, unde 28 la sută din exporturi sunt destinate Rusiei.” Sunt și domeniile care au primit deja sprijin din partea Bruxelles-ului.
Audio: Măsuri de susținere a fermierilor, afectați de embargoul Rusiei.
Comisia Europeană a anunțat mai întâi susținerea cu aproape 33 de milioane de euro a sectorului de piersici și nectarine (în valoare de aproape 33 de milioane de euro) și apoi măsuri de sprijin pentru toți producătorii de fructe și legume perisabile în valoare de 125 de milioane de euro.
La rândul lor, producătorii din sectorul laptelui sunt ajutați să își depoziteze untul, anumite brânzeturi , dar și laptele praf degresat care ar fi trebuit să ia calea Rusiei.
Toate aceste măsuri au coincis cu un prim obiectiv, anunțat de comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloș, acela de a asigura stabilitatea pieței agro-alimentare europene.
Un al doilea obiectiv este căutarea de puncte noi de vânzare în interiorul, dar mai ales în afara Uniunii Europene.
În acest scop, Comisia are în plan o finanțare suplimentară de 30 de milioane de euro pentru programele de promovare a politicii agricole commune.
Banii ar urma să fie folosiți de anul viitor împreună cu cele 60 de milioane de euro, prevăzute deja în buget.
În fine, un al treilea obiectiv urmărit în planul de contracare a efectelor embargoului rusesc este, după cum a anunțat Dacian Cioloș, acordarea de compensații țintite către anumite sectoare și categorii de producători.
Comisarul european pentru agricultură spune că în această privință este nevoie de o acțiune comună cu statele membre, iar reuniunea de astăzi va fi un prilej pentru a le afla punctele de vedere.
Potrivit unei statistici a Comisiei Europene, cele mai afectate state membre sunt: Lituania, Germania, Polonia și Olanda.
România este țara membră cel mai puțin afectată de embargoul rusesc.