Majoritatea apelor monitorizate, "bune pentru scăldat"
Un raport al Agenţiei Europene de Mediu arată că majoritatea apelor monitorizate sunt bune pentru scăldat.
Articol de Victor Gheorghe, 29 Mai 2014, 11:07
Datele cuprinse în raportul anual al Agenţiei Europene de Mediu arată că în 2013 calitatea apei mării, a râurilor şi a lacurilor din Europa a fost în general foarte bună.
Peste 95% din aceste zone au îndeplinit cerinţele minime în materie.
Din cercetări rezultă că gradul de calitate a apelor maritime de coastă este mai ridicat decât în cazul apelor pentru scăldat interioare.
Aşa cum ne-am obişnuit şi din rapoartele anterioare, zonele pentru scăldat din Cipru şi Luxemburg au fost considerate ca având o calitate a apei excelentă.
Audio: Majoritatea apelor monitorizate din Europa, "bune pentru scăldat".
Aceste ţări au fost urmate de Malta - 99% din zonele pentru scăldat au obţinut calificativul 'excelent', Croaţia - 95% şi Grecia - 93%.
La polul opus printre statele membre cu cea mai mare pondere de zone pentru scăldat cu un grad calitativ slab al apei s-au numărat Estonia, Ţările de Jos, Belgia, Franţa, Spania şi Irlanda.
România a raportat o calitate bună a apei de scăldat, în condiţiile în care dintre cele 50 de zone monitorizate doar una nu se află pe litoralul Mării Negre.
Excepţia este Lacul Ciuperca din Tulcea, o apă de interior ce se înscrie în normele europene de siguranţă.
Perioada de monitorizare în România este 1 iunie-15 septembrie.
Raportul Agenţiei Europene de Mediu conţine informaţii cu privire la calitatea apei din 22.000 de zone pentru scăldat din Uniunea Europeană, Elveţia şi, pentru prima oară, din Albania.
Domnul Janez Potočnik, comisar pentru mediu, a declarat că standardul înalt la care se află calitatea apelor pentru scăldat din Europa este un motiv în plus de a continua să ne asigurăm că acest mediu va fi protejat în continuare.
Potrivit normelor europene, calitatea apelor pentru scăldat poate fi clasificată ca fiind excelentă, bună, suficient de bună sau slabă.
Acordarea acestor calificative se bazează pe nivelurile a două tipuri de bacterii ce indică prezenţa unei poluări determinate de apele uzate sau de animale.
Aceste bacterii pot provoca îmbolnăviri ale sistemului digestiv.
Atenţie! Calificativele privind calitatea apei pentru scăldat nu ţin cont de prezenţa deşeurilor, poluare sau alte aspecte dăunătoare mediului natural.
Water quality excellent at most of Europe's bathing sites: The water at Europe's beaches, rivers and lakes was... http://t.co/pywrwkA1m4
— EU EnvironmentAgency (@EUEnvironment) May 28, 2014