Lupta împotriva terorismului pe agenda reuniunii de la Bruxelles
Lupta împotriva terorismului este punctul forte de pe agenda miniştrilor europeni de externe, reuniţi luni la Bruxelles.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 09 Februarie 2015, 10:44
Miniştrii de externe pregătesc reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern din UE, care va avea loc joi şi care va fi dedicată aproape în exclusivitate acţiunilor europene de combatere a terorismului.
Consiliul Afaceri Externe va purta o discuţie strategică privind relaţiile UE - Africa, concentrată pe trei mari direcţii: securitatea şi stabilitatea, prosperitatea şi dezvoltarea economică, parteneriatul cu organizaţiile regionale africane.
De asemenea, miniştrii europeni de externe s-ar putea apleca şi asupra unor situaţii punctuale, cum ar fi criza din Libia şi acţiunile Uniunii de promovare a unei soluţii paşnice în acest caz, situaţia din Yemen sau evenimentele din Siria şi Irak.
Audio: Agenda Europeană. (Euranet Plus)
În ceea ce priveşte aceste două ultime ţări, Comisia Europeană a decis să deblocheze suplimentar 1 miliard de euro în următorii doi ani pentru a face faţă crizelor de acolo, precum şi pentru a contracara ameninţarea pe care o reprezintă gruparea Statul Islamic, care controlează vaste teritorii din Siria şi Irak, unde terorizează populaţia civilă.
Această alocare suplimentară are drept scop declarat restaurarea păcii şi a securităţii, într-o regiune devastată de terorism şi de violenţă de prea multă vreme.
Fondurile ar trebui să permită finanţarea unei strategii globale, care să cuprindă măsuri politice, sociale şi umanitare, nu numai pentru Siria şi Irak, ci şi pentru Liban, Iordania şi Turcia, ţări vecine, care adăpostesc milioane de refugiaţi din calea războiului şi a persecuţiilor, a explicat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.
Concret, banii europeni sunt destinaţi unei largi palete de acţiuni, de la furnizarea de servicii de bază populaţiei aflate în dificultate până la întărirea capacităţilor de apărare şi dezvoltarea de programe antiradicalizare, lupta împotriva finanţării terorismului, măsuri împotriva luptătorilor străini care intenţionează să se alăture organizaţiilor teroriste şi un mai bun control al frontierelor, precizează un comunicat al Comisiei Europene.