Lupta împotriva evaziunii fiscale, prioritate a CE
Comisia Europeană a lansat lucrările pentru combaterea evaziunii fiscale şi a planificării fiscale agresive.
Articol de Arina Petrovici, 19 Februarie 2015, 10:34
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut din lupta împotriva evaziunii fiscale şi a eludării taxelor o prioritate majoră a cabinetului său, iar discuţiile de miercuri s-au axat pe măsurile care trebuie luate cât mai urgent în acest domeniu.
Colegiul Comisarilor a convenit că un obiectiv-cheie este să se asigure că firmele sunt impozitate acolo unde îşi desfăşoară activităţile economice care generează profit şi că nu se pot sustrage de la plată printr-o planificare fiscală agresivă.
Astfel, colegiul a decis că o atenţie specială trebuie acordată îmbunătăţirii transparenţei în sectorul impozitului pe profit, iar un pachet de reglementări în acet sens va fi prezentat luna viitoare.
Audio: Agenda Europeană. (Euranet Plus)
'O Europă prosperă are nevoie de sisteme fiscale oneste, transparente şi predictibile atât pentru investitori, cât şi pentru consumatori', a subliniat vicepreşedintele Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialog social, iar Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, a apreciat că a venit timpul pentru o nouă etapă de deschidere între administraţiile fiscale, de solidaritate între guverne, care să asigure un sistem de impozitare corect pentru toată lumea.
'Comisia Europeană este ferm angajată să ofere cel mai înalt nivel de transparenţă fiscală din Europa', a mai spus Moscovici.
Încă din decembrie anul trecut, Comisia a anunţat că va face o propunere legislativă privind extinderea schimbului automat de informaţii legate de reglementările fiscale.
Conform actualelor norme ale Uniunii, statele membre schimbă foarte puţine informaţii despre regulile vizând regimul impozitului pe profit, care s-a dovedit adesea extrem de complex.
În aceste condiţii, e dificil ca autorităţile fiscale să stabilească unde îşi desfăşoară în mod real o companie activităţile economice şi să aplice impozite corecte pe această bază.
În consecinţă, o serie de multinaţionale au încercat să inverseze profiturile şi să-şi minimizeze facturile fiscale, privând astfel guvernele Uniunii Europene de venituri fiscale semnificative şi subminând impozitarea corectă.