Lucrările Parlamentului European Model, la Copenhaga
Obiectivul Parlamentului European Model este de a-i învăţa pe liceeni ce înseamnă integrare şi cooperare europeană şi să le ofere cunoştinţe despre instituţiile UE.
Articol de Arina Petrovici, 31 Octombrie 2016, 12:14
Capitala daneză Copenhaga găzduieşte, zilele aceastea, lucrările Parlamentului European Model – un program de leadership pentru tinerii din statele membre, candidate sau care aspiră la acest statut.
Obiectivul Parlamentului European Model este de a-i învăţa pe liceeni ce înseamnă integrare şi cooperare europeană şi să le ofere cunoştinţe despre instituţiile Uniunii Europene.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Acest program este gândit să dezvolte conştiinţa politică şi înţelegerea diversităţii culturale europene.
Astăzi, comisarul pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, va susţine un discurs de deschidere în faţa tinerilor reuniţi în acest Parlament. Până în 5 noiembrie, ei vor lucra în diverse comisii, grupuri, iar în cursul dezbaterilor vor aborda chestiuni foarte importante ale momentului.
Gruparea teroristă Statul Islamic controlează părţi din Siria, Libia şi Irak, ameninţând atât regiunea, cât şi securitatea cetăţenilor europeni. Ce măsuri ar trebui să ia Uniunea Europeană pentru a contracara această ameninţare? În acest context, recentul acord cu Turcia este în beneficiul regiunii?
Aceasta ar fi o temă de dezbatere. O alta, conexă acestui femomen vizează migraţia, care a lăsat o amprentă puternică în istoria europeană, iar acum generează o situaţie complicată.
Tinerii vor analiza modalităţile în care ar putea politicile Uniunii privind refugiaţii şi acordarea de azil să rezolve atitudinile divergente din statele membre, dar şi cum ar putea fi gestionat controlul la frontiere.
Ce ar putea face Uniunea Europeană pentru a îmbunătăţi educaţia şi mobilitatea în rândul tinerilor? Ar fi oportună elaborarea unei politici comunitare a educaţiei, care să asigure aceleaşi standarde de calificare pentru toţi cei care vor să lucreze în Uniune? Cum ar putea fi soluţionate provocările care apar după câştigarea alegerilor de către partide populiste în diverse ţări? Cum poate fi redusă distanţa dintre elita politică şi societatea civilă?
O altă temă socială se referă la antibiotice, care tratează cu succes infecţiile, dar care, folosite greşit sau în exces, au dus la o creştere alarmantă a rezistenţei la acest tip de tratament în rândul oamenilor.
Europa se confruntă, astfel, şi cu o gravă ameninţare în domeniul sănătăţii şi al securităţii alimentare, iar tinerii vor încerca să propună soluţii şi pentru aceste probleme.
Să mai spunem că programul Parlamentul European Model a fost iniţiat în 1994, la Haga, iar din 2014 este coordonat de un board multinaţional cu sediul la Madrid.