Lituania trece de la 1 ianuarie 2015 la moneda euro
Lituania devine, de la 1 ianuarie, cel de-al 19-lea stat membru al Uniunii Europene care adoptă moneda euro.
30 Decembrie 2014, 10:58
După acest moment, 337 de milioane de europeni vor împărţi aceeaşi monedă.
Comisia Europeană decidea, la 4 iunie, că Lituania a îndeplinit criteriile pentru adoptarea monedei euro, iar la 23 iulie, miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană luau decizia formală de a deschide zona euro acestui viitor membru.
Aşadar, în noaptea dintre ani, lituanienii nu vor celebra doar un An Nou, ci şi momentul istoric al adoptării unei noi monede – cea unică europeană.
Audio: Agenda europeană.
O serie de evenimente speciale vor avea loc, miercuri, începând de la prânz, în cele mai importante oraşe - Vilnius, Kaunas, şi Klaipeda.
Cuburi uriaşe vor lumina pieţele centrale, iar în capitală va fi instalat în faţa primăriei un strălucitor simbol al monedei euro.
În aceste oraşe, în noaptea dintre ani, începând cu ora 21,00, vor fi proiectate filme speciale care reflectă drumul ţării spre această mare realizare.
Pe măsură ce se apropie miezul nopţii, imaginile de pe proiectoare se vor transforma în ceasuri de diferite forme şi mărimi, iar oamenii vor fi invitaţi să numere ultimele secunde rămase până la introducerea monedei euro.
Pentru a pregăti acest moment, ministerul lituanian de finanţe, în colaborare cu autorităţile locale, au organizat o mulţime de activităţi de informare a populaţiei şi de pregătire a mediului de afaceri şi a personalului care lucrează în mod direct cu bani.
Astfel, din primul minut al noului an, lituanienii vor retrage euro de la bancomate şi vor plăti în euro tot ce cumpără.
Aşadar, de la 1 ianuarie, moneda euro va fi folosită în 19 state ale Uniunii Europene, care formează aşa-numita „zonă euro”.
Moneda unică europeană a fost lansată la 1 ianuarie 1999, devenind atunci noua monedă oficială în 11 state, care au renunţat, treptat, la monele lor naţionale.
Danemarca şi Marea Britanie nu au dorit să adopte moneda unică europeană şi au prevăzut în tratatul de aderare clauze de scutire.
Suedia şi ţările care au aderat recent la Uniunea Europeană nu îndeplinesc, deocamdată, condiţiile pentru a adopta moneda unică.