Limite naționale mai ambițioase pentru poluanții atmosferici
Poluarea aerului este responsabilă de 400 de mii de decese premature în fiecare an în Uniunea Europeană, arată statistica oficială.
Articol de Mihaela Mihai, 22 Noiembrie 2016, 09:28
Parlamentul european dezbate astăzi proiectul unei noi directive comunitare care prevede limite naționale mai ambițioase pentru poluanții atmosferici.
Poluarea aerului este responsabilă de 400 de mii de decese premature în fiecare an în Uniunea Europeană, arată statistica oficială.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Costurile sunt şi ele extrem de mari între 330 şi 940 de miliarde de euro pe an, prejudicii economice directe şi 15 miliarde de euro din zilele de muncă pierdute.
La grea încercare sunt puse şi sistemele de sănătate, nevoite să cheltuiască peste 4 miliarde de euro în fiecare an.
O soluţie pentru aceste probleme, cred parlamentarii europeni, ar fi stabilirea unor plafoane mult mai stricte în statele membre ale Uniunii Europene, adică a unor limite mult mai drastice pentru principalii poluanți atmosferici.
Noua directivă dezbătută astăzi la Strasbourg în plenul Parlamentului European stabilește limite naționale pentru emisiile a cinci poluanți.
Este vorba de dioxid de sulf, oxizi de azot, compuși organici volatili amoniac și particule fine în suspensie, adică praful fin care provine de la vehiculele rutiere, transportul maritim și funinginea eliberată prin ardere, cunoscută drept „negru de fum”.
„Reducerea emisiilor de anumiți poluanți va asigura importante beneficii pentru sănătate”, spunea ministrul olandez al mediului în vară, când Parlamentul şi Consiliul European au ajuns la un acord provizoriu în legătură cu această directivă care stabilește limite naționale mai stricte pentru perioadele 2020-2029 și post-2030.
Autorii documentului , care va fi supus mâine votului în plen, speră ca impactul poluării atmosferice asupra sănătății să scadă cu aproximativ 50 la sută până în 2030 (comparativ cu anul 2005).
O anumită flexibilitate în respectarea limitelor este prevăzută, dar cu anumite condiții.
De exemplu, dacă într-un an un stat membru nu își poate îndeplini angajamentul din cauza unei ierni deosebit de reci sau a unei veri deosebit de secetoase, această țară va avea posibilitatea să facă o medie a emisiilor sale anuale pentru anul în curs, cel precedent și cel următor.
Totodată, statele membre sunt îndemnate ca în programele naţionale de control al poluării atmosferice să cuprindă măsuri aplicabile tuturor sectoarelor economice relevante,inclusiv agriculturii, industriei, transportului rutier şi naval intern, dar şi încălzirii locuinţelor.