Liderii ai UE, Ucrainei și Rusiei se întâlnesc la Minsk
Liderii ai Uniunii Europene, Ucrainei și Rusiei se întâlnesc marți la Minsk pentru a discuta despre securitate energetică și conflictul din estul Ucrainei.
Articol de Victor Gheorghe, 26 August 2014, 12:23
La reuniunea din Belarus, Uniunea Europeană va fi reprezentată de șefa diplomației Catherine Ashton și de comisarii europeni pentru comerţ şi energie, Karel De Gucht respectiv Gunther Oettinger.
Kremlinul a confirmat participarea președintelui rus Vladimir Putin la întâlnirea la care vor fi prezenți și liderii din Belarus și Kazahstan.
Potrivit agendei oficiale, vor fi abordate probleme legate de punerea în aplicare a Acordului de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană, securitatea energetică și stabilizarea situației din estul Ucrainei.
Audio: Liderii ai UE, Ucrainei și Rusiei se întâlnesc la Minsk.
Într-o declarație făcută acum două zile la un forum în Austria, Catherine Ashton a spus că reuniunea de la Minsk oferă oportunități ce nu trebuie ratate.
Ea s-a referit în principal la întâlnirea dintre președintele rus Vladimir Putin și cel ucrainean, Petr Poroșenko. Deocamdată, cei doi și-au trimis mesaje doar prin intermediari.
Astfel, purtătorul de cuvânt al Consiliului Ucrainean de Apărare, Andriy Lysenko, a spus că țara sa se așteaptă la un rezultat pozitiv la reuniunea de la Minsk.
El a ținut să precizeze că președintele ucrainean Petr Poroșenko va insista și cu această ocazie pentru aplicarea planului său de pace. Acesta prevede, între altele, eliberarea ostaticilor, dezarmarea rebelilor, crearea unei zone-tampon la granița ucraineano-rusă și organizarea de alegeri locale.
La rândul său, Serghei Narîșkin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a declarat că întâlnirea din Belarus este o etapă importantă a procesului de pace. El a spus că încetarea confruntărilor armate depinde, în primul rând, de începerea unui dialog între reprezentanții tuturor regiunilor Ucrainei.
Dincolo de componenta politică, prezența la Minsk a comisarilor Oettinger și De Gucht arată preocuparea Uniunii Europene pentru două mari probleme: securitatea energetică și situația creată de măsurile de răspuns ale Rusiei la impunerea sancțiunilor internaționale.
Comisia Europeană a propus o nouă strategie de securitate energetică
După începerea conflictului din Ucraina, Comisia Europeană a propus o nouă strategie de securitate energetică. Această presupune diversificarea surselor de aprovizionare externe, modernizarea infrastructurii energetice, finalizarea pieței interne de energie a Uniunii Europene și realizarea de economii.
De asemenea, în contextul restricțiilor impuse de Rusia pentru produsele agricole venite din Uniunea Europeană, Executivul comunitar a anunțat recent deblocarea a aproximativ 125 de milioane de euro pentru a-i susține pe producătorii europeni de fructe și legume perisabile.
Potrivit comisarului european pentru agricultură Dacian Cioloș, scopul este reducerea cantităților puse pe piață pentru ca prețul să nu scadă până la un nivel de criză.
Măsurile se vor aplica retroactiv de la 18 august și vor rămâne în vigoare până la sfârșitul lunii noiembrie.