Liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova
Parlamentul European, reunit la Strasbourg, dezbate, joi, pe tema politicii Uniunii Europene în materie de vize.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 27 Februarie 2014, 14:35
În atenţia parlamentarilor europeni, va fi adus Proiectul de rezoluţie al eurodeputatei socialiste din Slovenia, Tanja Fajon, privind modificarea Regulamentului de stabilire a listelor ţărilor terţe, ai căror cetăţeni trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor cu Uniunea, respectiv a celor care nu mai au nevoie de viză.
De altfel, listele anexate regulamentului menționat mai sus trebuie revizuite în mod regulat și supuse unei evaluări atente, de la caz la caz, pentru a ţine sub control imigrația ilegală, a asigura ordinea şi siguranță publică, precum şi pentru a reglementa relațiile externe ale Uniunii cu ţările din afara spaţiului comunitar.
Unul dintre motivele modificării actuale este, între altele, transferarea Republicii Moldova de pe lista negativă pe cea pozitivă, ca urmare a parafării, la sfârşitul anului trecut, a Acordului de asociere la Uniunea Europeană.
Audio: Liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova.
Propunerea Comisiei are la bază progresele considerabile realizate de acest stat în ultimii trei ani și jumătate.
După parafarea Acordului de la Vilnius, Republica Moldova a devenit prima țară din cadrul Parteneriatului estic, care a îndeplinit toate cerințele aferente Planului de acțiune privind liberalizarea.
Raportul eurodeputatei slovene remarcă faptul că, „în ultimii ani, Republica Moldova a depus un efort considerabil de implementare a unor reforme dificile şi de consolidare a instituțiilor.
Astfel, Uniunea doreşte să trimită un semnal politic puternic Chişinăului şi să contribuie la transformarea vieților a milioane de oameni.”
Liberalizarea vizelor le aduce beneficii concrete cetăţenilor acestui stat, pentru că va reduce timpul de așteptare în fața consulatelor, precum și costurile aferente călătoriei în spațiul Schengen.
De asemenea, măsura va facilita contactele interpersonale - o condiție esențială pentru dezvoltarea constantă a legăturilor economice, culturale, științifice și de altă natură. Călătoria fără vize întruchipează în sine libertatea de circulație, unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii.
În acest context, procesul de aprofundare a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova va contribui cu siguranță la îmbunătățirea exercițiului justiției și a nivelului de respectare a libertăților fundamentale ale omului.