Lege privind afluxul de dăunători vegetali în țările UE
Îngrijorarea europarlamentarilor a pornit de la pierderile enorme raportate în ultimii ani de proprietarii unor ferme de măslini din Italia și Spania.
Articol de Victor Gheorghe, 23 Decembrie 2015, 10:20
Parlamentul European face pași importanți pentru a reduce, prin lege, afluxul de dăunători vegetali în țările Uniunii.
Îngrijorarea europarlamentarilor a pornit de la pierderile enorme raportate în ultimii ani de proprietarii unor ferme de măslini din Italia și Spania.
Ei și-au văzut plantațiile decimate de un parazit: Xylella fastidiosa.
Este vorba despre o bacterie care provoacă o varietate de boli mai ales pomilor fructiferi, cu un impact economic enorm pentru agricultură.
Audio: Agenda europeana.Euranet Plus.
Cazuri similare au fost raportate și în Germania, Franța, Țările de Jos și Austria.
Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară , deocamdată nu există nici o metodă pentru a vindeca plantele infectate.
Nu au dat rezultate nici măcar măsurile severe, cum ar fi tăierea pomilor infectați, pentru că s-a dovedit că bacteria se dezvoltă în continuare la rădăcina plantelor. Așa că, singura soluție ar fi prevenirea importurilor din țările în care s-au raportat cazuri, mai ales din unele state din America Centrală și de Sud. Noi reguli pentru a reduce afluxul de dăunători au fost convenite, informal, de către deputații europeni și Președinția luxemburgheză a Uniunii Europene.
Este vorba, în special, de măsuri preventive pentru plantele importate și mecanisme rapide de răspuns pentru zonele cu risc ridicat de infectare.
Noile reguli introduc un mecanism de evaluare preliminară a plantelor și a produselor vegetale din țările terțe, în scopul de a le identifica rapid pe cele susceptibile de a prezenta riscuri de dăunători sau alte pericole fitosanitare.
Se prevăd, de asemenea, interdicții temporare la importuri în cazurile suspecte. Potrivit eurodeputaților din Comisia de Agricultură, ar trebui introdus și un pașaport fitosanitar pentru cele mai multe mișcări comerciale de plante, inclusiv pentru plantele și semințele comandate pe internet și aduse de la mare depărtare.
În ceea ce privește compensarea fermierilor care au avut de suferit din cauza dăunătorilor, vor fi impuse reguli precise. Dar, per ansamblu, Parlamentul îndeamnă Comisia Europeană și statele membre să compenseze cultivatorii pentru măsurile de eradicare și pentru pierderea de venituri, inclusiv cele rezultate din activități legate de turism.
De asemenea Comisiei Europene i se cere să folosească toate fondurile și instrumentele posibile pentru a ajuta la recuperarea economică a zonelor afectate.