Jose Manuel Durao Barroso la final de mandat
Jose Manuel Barroso își încheie vineri al doilea și ultimul mandat la conducerea CE, bilanțul celor 10 ani de activitate intensă fiind puternic marcat de criza economică.
Articol de Arina Petrovici, 31 Octombrie 2014, 12:25
Extinderea Uniunii Europene către est este una dintre cele mai mari realizări ale mandatului Barroso – în zece ani, blocul comunitar aproape și-a dublat numărul de membri, devenind un gigant atât în privința populației, cât și a teritoriului. În paralel, adoptarea Tratatului de la Lisabona a creat cadrul de funcționare a unei Uniuni cu 28 de membri, după ce eșecul Tratatului Constituțional a creat o situație de criză instituțională – observă şi publicaţia spaniolă ABC.
Un progres în funcționarea instituțiilor comunitare este modalitatea de alegere a noului președinte al Comisiei, fiind luate în calcul şi opțiunile exprimate de cetățenii europeni la scrutinul europarlamentar.
Audio: Jose Manuel Durao Barroso la final de mandat.
O reușită a Comisiei Barroso a fost și păstrarea integrității zonei euro, care nu s-a destrămat, cum anticipau mulți la începutul crizei economice.
Mai mult decât atât, moneda unică a ieșit din zona de turbulențe, cu noi reguli de guvernanță fiscală, menite să prevină posibile derapaje viitoare.
Tot pe plan economic, piața unică a fost consolidată în urma unor noi politici, mai ales în sectoarele transporturilor și telecomunicațiilor, unde costurile pentru cetățeni și mediul privat s-au redus considerabil.
Dar cei zece ani de mandat Barroso au înregistrat şi insuccese.
Extinderea către est a însemnat şi slăbirea coeziunii interne a edificiului comunitar, apărând tot mai multe păreri că Uniunea Europeană nu era pregătită să-și asume o lărgire de o asemenea anvergură.
Totuşi, în ultima sa conferinţă de presă de acum două zile, președintele Barroso a apărat decizia de a primi România și Bulgaria în rândurile Uniunii, argumentând că, dacă blocul comunitar nu s-ar fi extins, „apetitul” Rusiei ar fi vizat astăzi nu Ucraina, ci Bulgaria și statele baltice.
Pe de altă parte, Comisia Barroso nu a reușit să monitorizeze suficient statele membre şi a contribuit la îndatorarea excesivă a unor state cărora le-a acordat fonduri ce au fost cheltuite pe proiecte nesustenabile. Un eșec major al mandatului său este rata ridicată a șomajului ca efect direct al măsurilor anticriză, bazate mai ales pe austeritate și consolidarea disciplinei bugetare.
Pe plan strict politic, partidele eurosceptice au înregistrat o creștere considerabilă de popularitate.
Odată cu acest fenomen, îndepărtarea Marii Britanii de blocul comunitar, pe care se gândește serios să-l părăsească, este o altă moștenire lăsată de Barroso succesorului său, Jean-Claude Juncker, care va trebui să găsească soluții pentru ca Uniunea Europeană să nu piardă un membru atât de important.