Irlandeza Emily O'Reilly, noul Ombudsman European
Noul Ombudsman European, Emily O'Reilly, promite să aducă problemele cetăţenilor în prim plan şi să contribuie la reducerea distanţei dintre aceştia şi instituţiile UE.
Articol de Mihaela Mihai, 01 Octombrie 2013, 11:39
Irlandeza Emily O'Reilly preia de marţi funcţia de Ombudsman European.
Ea îşi propune să aducă instituţiile europene mai aproape de cetăţeni.
Emily O'Reilly este succesoarea lui Nikiforos Diamandouros, care se retrage după mai bine de zece ani din această funcţie.
A fost jurnalistă şi prima femeie Ombudsman în ţara sa natală, Irlanda.
Aleasă acum Ombudsman European, Emily O'Reilly promite să aducă problemele cetăţenilor în prim plan şi să contribuie la reducerea distanţei dintre aceştia şi instituţiile Uniunii .
Audio: Irlandeza Emily O'Reilly preia de marţi funcţia de Ombudsman European.
Ea crede că după douăzeci de ani de la înfiinţarea instituţiei prin Tratatul de la Maastricht, este momentul unei analize a obiectivelor pentru a spori impactul şi vizibilitatea funcţiei de Ombudsaman.
Ea îşi propune ca toţi cetăţenii europeni şi rezidenţii în Uniune să beneficieze de o administraţie eficientă a cărei atenţie să se concentreze integral asupra nevoilor lor.
"Europa este întotdeauna văzuta ca un concept foarte îndepărtat. Cred că instituţiile europene au rolul de a comunica într-un limbaj apropiat oamenilor în special într-o perioadă de recesiune. Sper să pot contribui la acest lucru”, a spus Emily O'Reilly.
Emily O'Reilly - Curriculum Vitae |
Ombudsmanul European este un avocat al poporului.
Instituţia primeşte plângeri din partea cetăţenilor, întreprinderilor şi organizaţiilor din Uniunea Europeană, nemulţumiţi de administrarea defectuoasă din partea instituţiilor, organismelor, birourilor sau agenţiilor comunitare.
Plangerile pot viza orice încălcare a legislaţiei sau nerespectarea principiilor bunei administrări, de la practici inechitabile, discriminare, abuz de putere până la lipsa informaţiilor sau refuzul de a furniza informaţii, întârzieri nejustificate sau proceduri incorecte.
Ombudsmanul începe investigaţiile după primirea unei plângeri sau din proprie iniţiativă.
În fiecare an sunt primate în jur de 2 mii 500 de plângeri şi sunt deschise peste 450 de anchete.
Ombudsmanul european un organism independent şi, prin urmare, nu acceptă sugestii din partea guvernelor sau a altor entităţi.
O dată pe an, îi prezintă Parlamentului European un raport de activitate.
Ombudsmanul este ales de Parlament pentru un mandat de 5 ani care poate fi reînnoit.
Emily O'Reilly begins work as European Ombudsman http://t.co/UXtCnnz50u
— European Ombudsman (@EUombudsman) September 30, 2013