Investigaţia privind "interceptările NSA", supusă la vot
Concluziile investigaţiei privind presupusele interceptări ale NSA vor fi supuse la vot de comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European.
Articol de Victor Gheorghe, 12 Februarie 2014, 10:37
Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European supune, miercuri, la vot concluziile investigaţiei privind presupusele interceptări ale Agenţiei Naţionale de Securitate a Statelor Unite.
Eurodeputaţii ar putea decide să facă apel la suspendarea unor acorduri privind schimbul de date, precum şi a convorbirilor privind încheierea acordului de liber schimb cu Statele Unite, să solicite ameliorarea securităţii informatice în instituţiile europene şi creşterea măsurilor de protecţie pentru denunţători şi jurnalişti - se precizează într-un comunicat al Parlamentului European.
În luna octombrie a anului trecut, Parlamentul European a votat o rezoluţie nelegislativă, prin care cerea Comisiei Europene să suspende un acord cu Washingtonul privind transferul datelor bancare, în urma dezvăluirilor privind activităţile de spionaj al Agenţiei Naţionale de Securitate a Statelor Unite, NSA.
Audio: Investigaţia privind "interceptările NSA", supusă la vot.
Acordul, numit "Programul de urmărire a finanţărilor în scopuri teroriste", a fost semnat în 2010 şi prevede transferul datelor financiare ale Uniunii Europene în SUA, dar precizează că aceste informaţii nu pot fi folosite decât în lupta împotriva terorismului.
Conform documentelor publicate de fostul consultant al agenţiei americane, Edward Snowden, NSA ar fi înregistrat date financiare ale cetăenilor europeni deţinute de SWIFT, compania belgiană care administrează aceste informaţii.
Scandalul a luat amploare după ce Snowden a spus că NSA a ascultat inclusiv telefoanele unor lideri europeni, printre care şi cancelarul german Angela Merkel.
Părţile vizate au cerut explicaţii Statelor Unite, care au respins afirmaţiile lui Snowden.
În noiembrie anul trecut, la Washington, vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, i-a cerut procurorului general al Statelor Unite, Eric Holder, să ia măsuri pentru restabilirea încrederii în relaţiile cu Uniunea Europeană.
De menţionat, că membri Comisiei europarlamentare pentru libertăţi civile au decis să-l invite pe Edward Snowden la o videoconferinţă.
Reacţia americană a fost rapidă. Un reprezentant al Congresului american, republicanul Mike Rogers a avertizat Parlamentul European cu privire la consecinţele negative ale unei posibile audieri a lui Snowden.
Rogers le-a spus europarlamentarilor că un om căutat pentru că a pus în pericol viaţa cetăţenilor şi soldaţilor americani nu ar trebui protejat şi că suspendarea acordurilor cu Statele Unite ar aduce pagube imense ambelor părţi.