Integrarea migranților pe piața muncii din UE în 2013
Rata șomajului pentru cetățenii din non-UE cu vârste între 20 și 64 de ani a fost anul trecut de 21,3%, de două ori mai mare decât nivelul şomajului pentru cetățenii ţărilor memb
Articol de Mihaela Mihai, 06 August 2014, 11:17
Rata șomajului este de două ori mai mare în rândul cetățenilor din afara Uniunii Europene decât în cel al locuitorilor din ţările membre ale spaţiului comunitar, arată date prezentate recent de oficiul european de statistică.
Potrivit Eurostat, rata șomajului pentru cetățenii din afara Uniunii cu vârste între 20 și 64 de ani a fost anul trecut de 21,3 la sută, de două ori mai mare decât nivelul şomajului pentru cetățenii ţărilor membre, de 10 la sută.
Statistica oferă date și cu privire la rata de ocupare a forței de muncă. Astfel, la nivelul Uniunii, lucrează cu puţin peste 56 la sută din cetățenii din afara spațiului comunitar, în timp ce în rândul cetățenilor din statele membre rata de angajare este de aproape 69 la sută.
Audio: Integrarea migranților pe piața muncii din UE în 2013.
Informațiile oferite de Eurostat arată diferențe mari între țările membre ale Uniunii Europene.
În Suedia, de exemplu, există cea mai mare discrepanță între nivelul de ocupare a forței de muncă în rândul cetățenilor din afara Uniunii și al celor născuți în această țară.
Lucrează, astfel, potrivit statisticii europene, peste 81 la sută dintre cei cu cetățenie suedeză și cu puțin peste 50 la sută dintre cetățenii non- UE.
Reiese o diferență de 30 de procente.
Urmează Belgia unde diferența este de aproape 29 la sută, Olanda aproape 27 la sută și Franța, 22 la sută. În Finlanda și Germania, proporția celor angajați din rândul celor care au cetățenia acestor țări este cu 20 la sută mai mare față de cea a străinilor veniți din afara Uniunii.
Există însă și țări în care rata de angajare este mai mare în rândul celor care vin afara Uniunii decât în rândul cetățenilor nativi. Pe primul loc în această privință se situează Cipru – lucrează 66.8 la sută dintre cei născuți în această țară și 74.3 la sută din cei proveniți dintr-o țară care nu este membră a Uniunii Europene.
Și în Cehia sunt mai mulți angajați în rândul cetățenilor din afara spațiului comunitar, 79.5 la sută, decât în rândul celor cu cetățenia acestei țări, cu puțin peste 72 la sută.
Diferențe în favoarea celor din afara Uniunii există și în alte țări precum Lituania și Italia.
Date Eurostat privind șomajul |