Inovarea şi achiziţiile publice, pe agenda conferinței de la Berlin
Uniunea Europeană trebuie să încurajeze inovarea dacă vrea să îşi îndeplinească obligaţiile în materie de competitivitate şi creştere economică.
Articol de Mihaela Mihai, 26 Octombrie 2016, 09:24
Inovarea şi achiziţiile publice sunt teme ale unei conferinţe organizate astăzi de Comisia Europeană.
Discuţiile au loc în capitala Germaniei, Berlin.
Uniunea Europeană trebuie să încurajeze inovarea dacă vrea să îşi îndeplinească obligaţiile în materie de competitivitate şi creştere economică.
Este o realitate de la care pleacă dezbaterile care vor avea loc la conferinţa de astăzi din capitala germană.
AUDIO: Agenda europeană. Euranet Plus.
Ajunsă la cea de-a cincea ediţie, reuniunea pune accent pe necesitatea reformării procedurilor în baza cărora se desfăşoară achiziţiile publice în toate statele membre ale Uniunii, iar opinia multora dintre cei care şi-au anunţat participarea este că toate aceste norme trebuie mult simplificate.
Conferinţa va dezbate modul în care întreprinderile europene, cu rezultate deosebite în materie de inovare, se pot înregistra şi pot lua parte la achiziţiile publice în toate ţările din spaţiul comunitar.
Discuţiile au loc în contextul în care inovarea ocupă un loc central în cadrul strategiei Uniunii Europene privind creșterea economică și crearea de locuri de muncă.
Statele membre sunt încurajate să investească 3 la sută din Produsul lor Intern Brut în cercetare și dezvoltare până în 2020. Folosiţi astfel, banii ar putea genera peste 3 milioane şi jumătate de locuri de muncă și ar determina o creștere anuală a PIB-ului la nivelul întregii Uniunii cu aproape 800 de miliarde de euro.
Totodată, inițiativa O Uniune a inovării direcționează eforturile Europei (și cooperarea cu țările din afara spaţiului comunitar ) către abordarea principalelor provocări actuale: energie, siguranță alimentară, schimbări climatice şi îmbătrânirea populației.
Iniţiativa se bazează pe roluil pe care sectorul public îl poate avea în stimularea sectorului privat și în eliminarea blocajelor care împiedică ideile să ajungă pe piață. Iar marea preocupare vizează utilizarea corespunzătoare a procedurilor de achiziții publice pentru încurajarea inovării.
Şi aceasta în condiţiile în care, potrivit datelor oficiale, în fiecare an, autorităţile publice din Uniune cheltuiesc sume importante de bani pentru a achiziţiona servicii, lucrări sau bunuri.
Pentru a crea condiţii egale, legislaţia comunitară arată clar că autorităţile nu au voie să discrimineze o întreprindere pe motiv că este înregistrată în altă ţară din Uniune şi nici nu au voie să facă trimitere la anumite mărci sau brevete când descriu caracteristicile bunurilor şi serviciilor pe care doresc să le achiziţioneze.