Inițiativele Comisiei Europene privind controlul armelor de foc
Pachetul legislativ, propus după atacurile de la Paris din noiembrie anul trecut ca mod de luptă împotriva teroriștilor, se află acum în dezbatere la Parlamentul European.
Articol de Costin Grigore, 24 Martie 2016, 09:10
Atentatele de la Bruxelles readuc în atenția opiniei publice inițiativele Comisiei Europene privind controlul armelor de foc, inclusiv a celor vechi aflate în muzee.
Pachetul legislativ, propus după atacurile de la Paris din noiembrie anul trecut ca mod de luptă împotriva teroriștilor, se află acum în dezbatere la Parlamentul European.
Este susținut de polițiile naționale, dar mulți eurodeputați se îndoiesc de eficacitatea măsurilor.
AUDIO: Agenda europeana.
La atacurile din Paris au fost folosite arme chiar şi din 1942, de aceea este foarte importantă inițiativa Comisiei Europene privind păstrarea înregistrărilor cu armele de foc până la distrugerea completă a acestora.
Altfel li se pierde urma. Este ceea ce le-a spus eurodeputaţilor Philippe Nobles, reprezentant al poliției judiciare franceze.
La audierile din Comisia pentru Piaţa Internă, el a avertizat că de multe ori armele nu mai pot fi urmărite dacă sunt scoase dintr-o ţară şi duse în alta:
"Avem trasabilitate la nivel national, dar în momentul în care o armă este scoasă dintr-o ţară membră şi e dusă în alta trasabilitatea se intrerupe si aceasta incurajează traficul illegal".
După atacurile teroriste petrecute în noiembrie în Paris, Comisia Europeană a propus reglementări noi pentru ca armele să nu mai ajungă în mâini nepotrivite. Este un pachet amplu aflat acum în dezbatere în Parlamentul European.
Unul din punctele importante ale reformei se referă la dezactivarea armelor vechi, inclusiv a celor din muzee, pentru ca acestea să nu mai poată fi folosite niciodată.
Însă istoricii nu sunt de acord cu această procedură despre care spun că practic ar mutila armele expuse.
Ar fi precum o maşină istorică careia i s-a scos motorul, a spus unul dintre ei la audierile din comisia pentru Piaţa Internă. A găsit sprijin inclusiv la preşedinta comisiei, Vicky Ford:
"Dacă ar fi să adoptăm propunerile comisiei fără modificări, acestea ar avea impact asupra muzeelor, colecţionarilor şi istoricilor. Nu mai vorbesc de vanătoare sau de activele de rezervişti din unele ţări".
Comisia Europeană spune însă că armele considerate istorice nu sunt supuse acum niciunei legi în Uniune.
Şi mai grav este faptul că cei interesaţi pot cumpăra arme de foc de pe internet, fără restricţii, a argumentat un reprezentat al executivului comunitar:
"Colegul meu a făcut un experiment şi i-au luat doar 5 minute pentru a găsi şi - nu a cumpărat, dar ar fi putut - pentru a cumpăra de pe Internet un chit simpul de transformare a unei arme de foc semi-automate într-una complet automată sau pentru a cumpăra componente pentru Kalashnikov. Este motivul pentru care Comisia susţine interzicerea achiziţiei de arme online pentru persoanele fizice".
Mulţi deputaţi europeni cred însă că executivul comuniar doar va suprareglementa piaţa legală şi că propunerile Comisiei nu ţintesc adevărata problemă a circulaţiei armelor la negru.