Informare privind proiecte de infrastructură de transport
Reprezentanța Comisiei Europene la Bucureşti organizează marți o informare de presă pe tema primului apel de propuneri de proiecte de infrastructură de transport lansat de CE.
Articol de Arina Petrovici, 16 Septembrie 2014, 09:51
Reprezentanța Comisiei Europene la Bucureşti organizează marți o informare de presă pe tema primului apel de propuneri de proiecte de infrastructură de transport, lansat săptămâna trecută de Comisia Europeană, în cadrul Mecanismului pentru Conectarea Europei.
În cadrul Mecanismului pentru Conectarea Europei sunt disponibile peste 11 miliarde de euro pentru proiecte strategice în domeniul transportului, menite să amelioreze conexiunile Est-Vest.
Statele membre își vor putea depune propunerile de proiecte în intervalul septembrie 2014 - februarie 2015, fiind necesar ca ele să se concentreze pe cele nouă coridoare prioritare de transport la nivel european.
Audio: Informare privind proiecte de infrastructură de transport.
Concret, joia trecută, Comisia Europeană a invitat statele membre să vină cu proiecte care să beneficieze de fonduri în valoare de 11,9 miliarde de euro – cea mai mare tranșă de finanțare din partea Uniunii Europene, dedicată vreodată infrastructurii de transport.
Finanțarea va viza prioritar nouă coridoare majore de transport, care, în ansamblul lor, vor constitui o rețea centrală de transport și vor reprezenta suflul vital al economiei pieței unice.
Sunt avute în vedere înlăturarea sectoarelor cu trafic îngreunat, revoluționarea conexiunilor dintre est și vest și eficientizarea operațiunilor de transport transfrontalier pentru întreprinderile și cetățenii din întreaga Uniune Europeană.
În cifre, noua rețea centrală, care urmează să fie stabilită până în 2030, va conecta: 94 de porturi europene principale cu căi feroviare și rutiere, 38 de aeroporturi principale cu căi feroviare din orașe mari, 15 000 de km de linii de cale ferată vor fi modernizate pentru a se circula cu viteză mare, iar 35 de proiecte transfrontaliere vor fluidiza traficul.
Finanțarea Uniunii Europene în domeniul transporturilor s-a triplat, ajungând la 26 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 (față de 8 miliarde, în perioada 2007-2013).
Această măsură, alături de decizia de a concentra finanțarea pe principalele nouă coridoare majore de transport din Uniune, reprezintă cea mai radicală revizuire a politicii europene în materie de infrastructură de transporturi de la elaborarea sa, în anii '80.