Inechităţile sociale din Europa
Instituţiile comunitare organizează vineri, la Atena, în parteneriat cu preşedinţia elenă a Uniunii, o conferinţă despre inechităţile sociale din Europa.
19 Iunie 2014, 10:48
Conferinţa aduce la un loc factori de decizie politici, reprezentanţi ai Comisiei Europene, dar şi ai mediului academic.
Temele pe care le vor aborda participanţii sunt extrem de sensibile: datele oficiale arată că recesiunea a redus, în unele cazuri dramatic, nivelul de protecţie socială în domenii-cheie.
Discuţiile şi analizele se vor concentra pe şase astfel de paliere: piaţa muncii, sănătate, educaţie, satisfacţia traiului de zi cu zi, egalitatea de gen şi protecţia minorilor.
În domeniul muncii, specialiştii constată că, din cauza condiţiilor economice grele din ultimii ani, statele europene, în special cele de la periferia zonei euro, au renunţat treptat la protecţia angajaţilor, pentru a-şi reduce pe cât posibil costurile.
Audio: Inechităţile sociale din Europa.
Un studiu publicat la sfârşitul anului trecut de New York Times arăta că în Portugalia de pildă, numărul angajaţilor din sectorul privat care beneficiau de contracte colective de muncă a scăzut de la 1,8 milioane la mai puţin de 300 de mii.
În paralel, în multe state din Uniunea Europeană veniturile fie au fost scăzute (cum a fost cazul României sau Greciei), fie au fost îngheţate, cum s-a întâmplat în Irlanda sau Portugalia.
În state precum Spania, condiţiile în care se puteau face concedieri colective au fost mult relaxate.
În domeniu Sănătăţii, ţări ca România se confruntă, potrivit unui raport al Comisie Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice, printre altele, cu o lipsă cronică de finanaţare, cu deficit de personal şi cu un declalaj între oraşe şi mediul rural.
Accesul la servicii în alte părţi de bază se face astfel cu mare dificultate.
Confruntată numeroase probleme în statele membre, Comisia Europeană investeşte, prin diferite fonduri, în programe de combatere a excluziunii.
Totodată , în 2010 a fost lansată o platformă de combatere a sărăciei şi excluziunii sociale.
Este o iniţiativă majoră a strategiei Europa 2020 şi a fost creată pentru a sprijini statele în încercarea de a scoate de sub ameninţarea sărăciei şi marginalizării 20 de milioane de persoane.