"Impreună pentru Noua Generație", conferință la Bruxelles
Sănătatea mamei și a nou născutului este temă de dezbatere marți la Bruxelles la o conferință organizată de Direcția Generală a Comisiei Europene pentru Cercetare și Inovare.
Articol de Mihaela Mihai, 08 Decembrie 2015, 10:38
Sănătatea mamei și a nou născutului este temă de dezbatere marți la Bruxelles la o conferință organizată de Direcția Generală a Comisiei Europene pentru Cercetare și Inovare.
Impreună pentru Noua Generație – este titlul sub care au loc lucrările conferinței de marți de la Bruxelles.
După cuvântul de început din partea comisarului european pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, Neven Mimica, va fi analizat rolul pe care îl au cercetarea și inovarea pentru asigurarea sănătăţii mamei și a nou născutului.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Si-au anunțat participarea oameni de știință, responsabili din domeniul medical, avocați, politicieni, dar și responsabili ai unor organizații non-guvernamentale din statele membre ale Uniunii, dar și țări precum India, Mozambic, Zambia sau Kenya.
Discuțiile pleacă de la date ale Națiunilor Unite, care arată că numai în acest an la nivel global peste 300 de mii de femei au murit din cauza complicațiilor apărute în timpul sarcinii sau nașterii.
Și asta în pofida progreselor medicale din ultimii 20 de ani. Cele mai grave probleme sunt înregistrate, potrivit ONU, în țări precum Sierra Leone, Ciad, Cote d Ivoire, Cameron, Liberia sau Mali, toate din Africa.
Criza refugiaților din ultimele luni ascunde și ea o situație tragică.
Multe femei însărcinate sunt nevoite să nască în condiții improprii și fără supraveghere medicală și nici nu au acces la medicamente și tratament în cazul în care apar complicații care le-ar pune în pericol sănătatea lor sau a fătului. În plus, după naștere, nu beneficiază de supraveghere și îndrumare medicală.
Toate aceste probleme sunt dezbătute la conferința de astăzi de la Bruxelles când vor fi evaluate și acțiunile luate pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.
Este vorba de o agendă globală unică în domeniul dezvoltării, asumată în septembrie 2000 de 191 ţări ale lumii.
Au fost stabilite atunci 8 mari obiective de atins pînă la finalul acestui an - între care reducerea sărăciei severe, realizarea accesului universal la educaţia primară, promovarea egalităţii între sexe şi afirmarea femeilor, reducerea mortalităţii infantile, îmbunătăţirea sănătăţii materne sau combaterea HIV/SIDA sau a altor boli precum malaria.
În condițiile în care este nevoie în continuare de progrese în toate aceste domenii, Națiunile Unite lucrează în prezent cu guvernele din lumea întreagă și cu societatea civilă la elaborarea unui alt program ambițios – de dezvoltare durabilă până în 2030.