Impactul schimbărilor climatice asupra Europei
Obiectivul general al strategiei Comisiei Europene este acela de a contribui la crearea unei Europe pregătite să facă faţă provocărilor climatice.
Articol de Mihaela Mihai, 16 Aprilie 2013, 11:34
Comisia Europeană prezintă o carte verde în baza consultării privind asigurarea împotriva dezastrelor naturale şi a celor provocate de om.
Aşa cum se întâmplă şi în alte regiuni ale lumii, Uniunea Europeană este vulnerabilă în faţa impactului tot mai mare pe care îl au schimbările climatice.
Aproape toate tipurile de dezastre naturale provoacă pierderi de vieţi omeneşti, precum şi daune materiale în valoare de miliarde de euro în fiecare an, afectând stabilitatea şi creşterea economică.
Fondul de Solidaritate este in prezent principalul instrument de care dispune Uniunea pentru a face faţă catastrofelor naturale majore şi pentru a-şi manifesta solidaritatea cu regiunile afectate de dezastre.
Audio: Fond de Solidaritate pentru catastrofe naturale.
Fondul a fost creat ca reacţie la inundaţiile devastatoare care au lovit Europa Centrală în vara anului 2002.
De atunci, a fost utilizat în 49 de cazuri, fie că a fost vorba de inundaţii, incendii de pădure, cutremure, furtuni sau secetă.
Până în prezent, au fost sprijinite 23 de ţări europene, iar suma totală alocată a depăşit 3 miliarde de euro.
Cartea verde, care urmeaza sa fie prezentată marţi, ridică o serie de întrebări privind pertinenţa şi disponibilitatea asigurărilor corespunzătoare împotriva dezastrelor.
Scopul este de a sensibiliza opinia publică şi de a analiza dacă o acţiune la nivelul Uniunii ar fi adecvată sau ar garanta extinderea acoperirii asigurărilor şi îmbunătăţirea pieţei de asigurări împotriva dezastrelor din Uniunea Europeană.
Consultarea publică va fi deschisă până în 30 iunie.
Tot marţi, Comisia va prezenta şi o strategie de adaptare pentru o mai mare rezistenţă a Europei la impactul schimbărilor climatice.
Obiectivul general este acela de a contribui la crearea unei Europe pregătite să facă faţă provocărilor climatice.
Se intenţionează astfel încurajarea şi sprijinirea acţiunilor în trei domenii prioritare: promovarea şi sprijinirea acţiunilor întreprinse de statele membre, promovarea adaptării în principalele sectoare vulnerabile la nivelul UE şi asigurarea unui proces de luare a deciziilor mai bine informat.
Strategia de adaptare este prezentată celorlalte instituţii europene spre formularea unor răspunsuri.
Comisia va găzdui o conferinţă a părţilor interesate dedicată strategiei de adaptare pe 29 aprilie, la Bruxelles.