Grupul BEI a acordat anul trecut un număr record de credite
Banca Europeană de Investiţii este deţinută de cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, fiind cel mai mare creditor la nivel mondial.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 01 Februarie 2016, 10:33
Banca Europeană de Investiţii organizează, astăzi, la Luxemburg, întâlnirea anuală dintre Consiliul său de Administraţie şi reprezentanţii scoietăţii civile interesaţi de activitatea sa.
Reprezentanţii conducerii Băncii Europene de Investiţii – pe scurt BEI - le vor prezenta partenerilor din societatea civilă rezultatele de anul trecut, după care vor participa împreună la cele două dezbateri: una dedicată „Sprijinului oferit de bancă pentru creşterea economică şi noi locuri de muncă în Europa”, iar cealaltă legăturii dintre „Migraţia internaţională şi dezvoltare” – potrivit unui comunicat al BEI.
Banca Europeană de Investiţii este deţinută de cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, fiind cel mai mare creditor la nivel mondial şi având o experienţa de peste 50 de ani în finanţarea proiectelor solide şi în consultanţă tehnică şi financiară.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Sprijinirea creşterii economice şi a creării de locurilor de muncă reprezintă obiectul de activitate al BEI, şi, de aceea, facilitarea accesului la finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, sprijinirea inovării, a edificării infrastructurii strategice şi a proiectelor pentru protecţia mediului sunt proprităţi absolute.
Grupul BEI a acordat anul trecut un număr record de credite, în valoare totală de 84 de miliarde şi jumătate de euro, pentru investițiile IMM-urilor, proiecte de inovare și acțiuni împotriva schimbărilor climatice.
Separat, Banca Europeană de Investiții şi Fondul European de Investiții au sprijinit împreună alte proiecte, în valoare de peste 50 de miliarde de euro, din cadrul Planului de investiții pentru Europa, cunoscut și sub denumirea de „planul Juncker”, după numele actualului preşedinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, prin care sunt puse la dispoziţia europenilor 315 miliarde de euro pentru investiții private și publice, pe o perioadă de trei ani.
Obiectivele acestui plan: stimularea investițiilor, creșterea competitivității, sprijinirea creșterii economice pe termen lung. În 2015, statele membre ale Uniunii Europene au absorbit peste 90% din creditele acordate de BEI.
Din păcate, cele mai puţine fonduri au atas România şi Bulgaria, potrivit raportului anual publicat de instituţia financiară.
Preşedintele BEI, Werner Hoyer, a asigurat că banca intenţionează să menţină un nivel de finanţare la fel de ridicat ca anul trecut şi în 2016.