Grecia şi creditorii săi internaţionali, acord tehnic pentru un nou ajutor
Miniştrii de finanţe din zona euro se reunesc astăzi la Bruxelles, pentru a se pronunţa asupra noului plan de ajutor internaţional pentru Grecia.
Articol de Arina Petrovici, 14 August 2015, 11:21
Grecia şi creditorii săi internaţionali - Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - au ajuns la un acord tehnic în vederea unui al treilea plan de ajutor internaţional de 85 de miliarde de euro.
France Presse notează că în timp ce optimismul este cvasigeneral în rândul creditorilor, existând speranţa că acordul va fi acceptat foarte repede la nivel politic, unele ţări precum Germania sau Finlanda par circumspecte.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Dacă miniştrii de finanţe din Eurogrup vor aproba noul plan de asistenţă, acesta va trebui validat de parlamentele ţărilor din zona euro.
Calendarul ar permite Greciei să beneficieze de o primă tranşă de ajutor pentru a rambursa un credit de 3,4 miliarde de euro către BCE, scadent la 20 august.
Potrivit unei surse din guvernul elen, cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat reticenţa faţă de acest acord încheiat de urgenţă, pronunţându-se pentru un credit-punte care să permită Atenei să onoreze scadenţa din 20 august, dar şi să dea un răgaz suplimentar pentru discutarea planului.
Grecia va trebui să privatizeze rapid porturile, aeroporturile regionale şi operatorul reţelei energetice al ţării, conform Memorandumului semnat de autorităţi cu creditorii internaţionali.
Câştigurile din privatizare, excluzând acţiunile băncilor, sunt estimate la 6,4 miliarde de euro, în perioada 2015-2017.
Practic, Atena s-a angajat să adopte până în octombrie măsuri ireversibile de privatizare a operatorului de reţele energetice al ţării, dacă nu va fi prezentată o schemă alternativă care să ofere rezultate echivalente.
Tot până atunci, trebuie anunţate datele pentru depunerea ofertelor angajante pentru porturile Pireu şi Salonic şi vândute aeroporturile regionale, iar creditorii mai cer privatizarea companiilor de apă şi canalizare şi a poştei, în schimbul asistenţei internaţionale.
Reuters aminteşte că la sfârşitul anului trecut, o companie germană a fost desemnată licitator preferat în acordul privind operarea celor 14 aeroporturi regionale din Grecia, dar tranzacţia a fost oprită după venirea la putere în ianuarie a guvernului lui Alexis Tsipras.