Grecia şi creditorii externi, negocieri pentru deblocarea ajutorului
Guvernul elen şi partenerii creditori externi fac progrese lente în negocierile pentru deblocarea fondurilor de sprijin.
03 Aprilie 2015, 10:17
Planul de reforme, prezentat în mijlocul săptămânii, a fost primit cu reticenţă la grupul de la Bruxelles.
Grupul de la Bruxelles, format din reprezentanţi Uniunii Europene şi cei ai Fondului Monetar Internaţional, consideră că reformele prezentate de Guvernul grec, la 1 aprilie, nu au încă suficientă substanţă, ar fi, mai degrabă, un set de idei - a spus o sursă apropiată discuţiilor pentru agenţia Reuters.
Suntem încă departe - s-a limitat la a declara un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Bruxellesul şi guvernul, de stânga, elen au păreri divergente mai ales în privinţa reformelor din domeniul pensiilor şi de pe piaţa muncii.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Cabinetul Tsipras vrea, de pildă, să reintroducă, parţial, a 13-a pensie pentru vârstincii cu pensii mici.
Comisia Europeană sprijină, în schimb, eforturile de combatere a evaziunii fiscale şi de reformare şi eficientiazarea mecanismului de colectare a taxelor şi impozitelor.
Chiar dacă negocierile înaintează extrem de lent, nu este vorba de o ruptură între Atena şi Bruxelles.
Guvernul Tzipras, care susţine că vrea să înlocuiească austeritatea cu reforme care să impulsioneze creşterea economică, este aşteptat, în continuare, cu programe concrete în baza cărora partenerii creditori extereni să furnizeze asistenţă financiară.
Atât Grecia, cât şi zona euro sunt însă mereu presate de timp.
În actualele condiţii, Executivul de la Atena mai are la dispoziţie doar trei săptămâni, după care riscă să rămână fără lichidităţi, inclusiv pentru plata pensiilor şi salariilor.
Mai mult, pe 9 aprilie este programată o plată de 430 milioane de euro către Fondul Monetar Internaţional.
Ministrul de interne a precizat însă, că este posibil ca termenul-limită să nu poată fi respectat.
În acest interval de trei săptămâni ar urma să se reunească miniştrii de finanţe din zona euro pentru a analiza propunerile revizuite de reforme şi, implicit, pentru a decide dacă deblochează sau nu o tranşă de peste 7 miliarde de euro.
Primele contacte au avut deja loc la nivel de secretari de stat din ministerele de finanţe, care au discutat într-o teleconferinţă.