Grecia începe lucările la gazoductul TransAdriatic
Grecia începe, astăzi, oficial, lucările la gazoductul TransAdriatic, care va contribui la diversitatea şi securitatea energetică a sud-estul Europei.
Articol de Victor Gheorghe, 17 Mai 2016, 10:34
Grecia începe, astăzi, oficial, lucările la gazoductul TransAdriatic, care va contribui la diversitatea şi securitatea energetică a sud-estul Europei.
Startul lucrărilor se va da în cadrul unei festivităţi, ce va avea loc la Salonic, în prezenţa comisarului european pentru energie, Maros Sefčovič.
În urmă cu două luni şi jumătate, Comisia Europeană a avizat un acord, pe care autorităţile greceşti l-au semnat cu mai multe companii private care participă la construcţia gazoductului.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Acesta face parte dintr-un proiect mai amplu, destinat să transporte anual 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale, de la zăcământul azer Shah Deniz 2, din Marea Caspică, până în Europa. Cu o lungime de 870 kilometri, acest gazoduct se va contecta cu conducta TransAnatolian la punctul de froniteră Kipoi, dintre Grecia şi Turcia, după care va tranversa Grecia şi Albania pentru a ajunge până în sudul Italiei, via Marea Adriatică.
Grecia se aşteaptă ca proiectul să stimuleze economia şi să aducă la crearea a 10 mii de locuri de muncă. Gazoductul ar urma să devină operaţional în 2019, fiind destinat să reducă dependenţa Europei de gazele naturale din Rusia.
Întărirea rolului Greciei ca furnizor de energie va fi extins prin construirea unui depozit plutitor de gaz natural lichefiat, la Alexandropoli.
Tot astăzi, comisarul european Maroą ©efčovič va deschide Forumul grec al Eneregiei, care va reuni oameni de afaceri, politicieni şi diplomaţi din întreaga lume.
Discuţiile se vor axa pe punerea în aplicare a Uniunii Energiei, prin intermediul unor noi proiecte de infrastrucutră şi iniţiative internaţionale, în interiorul şi în afara graniţelor Uniunii Europene.
Obiectiv prioritar al Executivului comunitar, proiectul Uniunii Energetice a fost lansat anul trecut, după ce în iara 2014-2015 Rusia a sistat furnizarea de gaze naturale către Ucraina, punând în pericol şi aprovizonarea statelor europene.
Iniţiativa se sprijină pe 6 piloni fundamentali: infrastructură; mecanisme de solidaritate; consolidarea puterii de negociere a statelor membre şi a Uniunii faţă de terţi; dezvoltarea surselor de energie indigene; diveersificarea surselor de energie, în special petrol şi gaze; şi consolidarea comunităţii energetice - acesta le va oferi cetăţenilor şi întreprinderilor din Uniunea Europeană posibilitatea de a avea acces la energia sigură, ecologică şi la preţuri abordabile