Grecia, asaltată de refugiați
Agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor FRONTEX a anunţat că tot mai mulţi refugiaţi sosesc în Grecia, de cinci ori mai mulţi decât pe tot parcursul lui 2014.
Articol de Costin Grigore, 10 August 2015, 10:40
Problema imigrației pare să devenită cea mai importantă criză căreia trebuie să-i facă faţă Uniunea Europeană după cea economică.
Agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor FRONTEX a anunţat că tot mai mulţi refugiaţi sosesc în Grecia, de cinci ori mai mulţi decât pe tot parcursul lui 2014.
În acest context Comisia Europeană cere statelor member să-şi respecte urgent angajamentele.
Grecia a fost nevoită să ureze bun venit, în iulie, la 50 de mii de noi refugiaţi, mai mult decat a primit pe parcursul întregului an 2014.
Audio: Agenda europeana.
Datele Agenţiei europene pentru supravegherea frontierelor FRONTEX, arată că acum punctele de intrare în Europa cele mai utilizate de migranţi sunt insulele greceşti din apropiere de Turcia.
Majoritatea sunt imigranţi sirieni care au fugit de ruinele din ţara lor, dar unii deja regretă că au făcut acest pas disperat.
Video: imigranți sirieni în Grecia.
- femeie cu 4 copii, plângând: "Copiii mei ar trebui să meargă la şcoală, să capete o educaţie, ar trebui să trăiască în casa lor, unde să aibă ce mânca şi un loc bun unde să doarmă"
- tânăr care şi-a dat ultimele economii traficanţilor de persoane: "Eu cred că dacă un om rămâne fără demnitate, e mai bine să moară în ţara lui decât în străinătate. Ce-am trăit aici este departe de cum îmi imaginam eu Europa"
Sunt imigranţi, veniţi mai de mult în Grecia, prezentaţi într-un reportaj realizat de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.
Ei şi-au dat ultimele economii traficanţilor de persoane. Dar şi pentru cei abia sosiţi dezamăgirea vine repede. Insulele, inundate de migranţi, nu au aproape deloc infrastructură pentru a primi un număr atît de mare.
Condiţiile sunt mai rele decat cele întalnite în ţări în curs de dezvoltare, susţine Organizatia Onu pentru refugiaţi, care cere autorităţilor elene să facă ceva pentru a evita un asemenea nivel de suferinţă.
Dar la Atena, premierul Alexis Tsipras a declarat că provocarea migraţiei este dincolo resursele naţiunii, care se lupta deja cu o criză economică. Are nevoie de mai mult ajutor din partea Uniunii, atat umanitar cat şi pentru protecţia graniţelor, spune el.
Responsabilii Frontex afirmă că ar face mai mult pentru a suţine Grecia dacă agenţia europeană ar fi ajutată la rândul ei de statele membre.
Are nevoie urgentă de mai multi agenţi, avioane şi maşini de patrulare pentru a opri retelele de traficanţi de persoane. Trebuie să facă faţă unui număr tot mai mare de incidente în fiecare zi.
Iar la Bruxelles, Comisia Europeană a cerut statelor membre să respecte urgent angajamente pe care si le-au luat, a declarat o purtătoare de cuvant:
"Ne alăturăm Frontex şi facem apel către statele membre să vină cu resursele tehnice necesare cât mai repede posibil. Am triplat fondurile disponibile pentru întărirea operaţiunilor noastre Triton şi Poseidon, dar acum avem nevoie ca statele membre să asigure resursele tehnice astfel încât să ne asigurăm că aceşti bani pot fi folosiţi. (...) Aşteptăm acum ca vorbele să fie urmate de acţiuni concrete"
Un apel care urmează celui venit de la Prim-vicepreşedinte Comisiei Europene Frans Timmermans, de la Înaltul Reprezentant Federica Mogherini şi de la Comisarul pentru migraţie Dimitris Avramopoulos.
Este usor să plângi în faţa televizorului văzând aceste tragedii, au spus cei trei într-un comunicat comun.
Este mai greu să te ridici şi să îţi asumi responsabilitatea. Fără acţiuni concrete planurile Uniunii vor rămane doar vorbe goale.