Germania, apel pentru o soluție comună în problema refugiaților
Germania face apel la găsirea unei soluţii europene comune la problema refugiaţilor.
Articol de Arina Petrovici, 05 Ianuarie 2016, 10:36
Germania face apel la găsirea unei soluţii europene comune, după ce Danemarca a decis instituirea temporară a controalelor la frontiera comună.
Separat, Suedia a luat o măsură similară la graniţa cu Danemarca, depăşită fiind de afluxul masiv de migranţi.
Pentru prima oară în ultimii 50 de ani, Suedia impune tuturor persoanelor care vor să intre pe teritoriul său din Danemarca să prezinte actele de identitate.
Ţara vecină instaurează la rândul său controale similare la frontiera cu Germania, iar acest stat, care a primit anul trecut peste un milion de migranţi, afirmă prin vocea Ministerului de Externe că libera circulaţie este un drept preţios în UE şi că spaţiul Schengen se află în pericol.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel face apel la o soluţie europeană comună, subliniind că problema refugiaţilor nu poate fi rezolvat la frontiera dintre ţara A şi ţara B.
La 1 ianuarie, premierul danez avertizase că ţara sa ar putea impune controlul paşapoartelor la frontiera cu Germania, argumentând că: "Nu mai vrem să vedem din nou refugiaţi şi migranţi pe autostrăzile noastre. Vrem să asigurăm liniştea şi ordinea".
Ministerul danez de Interne afirmă că între 100 şi 300 de solicitanţi de azil părăsesc zilnic Germania cu destinaţia Danemarca.
Faptul că alte ţări nordice opresc intrarea migranţilor la frontierele lor poate avea consecinţe majore pentru Danemarca.
Măsura poate duce la mai multe cereri de azil, a insistat şeful guvernului de la Copenhaga.
La rândul lor, autorităţile suedeze, depăşite de afluxul migranţilor, cer tuturor persoanelor care vin cu trenul sau cu autocarul din Danemarca prin podul-tunel Öresund să prezinte un act de identitate, iar în gara daneză Kastrup a fost ridicat un gard înalt de 2 m şi lung de mai multe sute de metri, pentru a-i împiedica pe migranţii respinşi să se repeadă la trenurile care pleacă spre Suedia.
Dar măsura îi vizează şi pe cei care sosesc cu navele prin strâmtoarea Öresund.
Circa 30 de puncte de trecere au fost instalate.
Cred că aceste controale ale identităţii vor fi eficiente, un număr mai mare de migranţi vor trebui să ceară azil în alte ţări, apreciază ministrul suedez al imigraţiei.
Suedia restabilise încă din 12 noiembrie controalele la frontieră, concentrate asupra podului de la Öresund şi asupra navelor provenind din porturi daneze şi germane la Marea Baltică, dar ele nu erau realizate decât în unele puncet ale traseului şi în mod aleatoriu.